Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού στο 4ο ΓΕ.Λ. Ρόδου (2023-24)

           

              Tην Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 με αφορμή τον εορτασμό για την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού έλαβαν χώρα στο σχολείο μας μία σειρά από ποικίλες δράσεις.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού φέτος γιορτάστηκε ταυτόχρονα με την Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού. Στόχος της διοργάνωσης ήταν να κατανοήσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας τη σημασία του εὖ ἀγωνίζεσθαι, να αντιληφθούν τη σημασία της σωματικής άσκησης, αλλά και να ψυχαγωγηθούν!

            Ο φυσικοθεραπευτής Κυριάκος Κουτσουδάκης επισκέφτηκε το σχολείο μας, με πρωτοβουλία της κ. Φιλιππάκη Λίνας και  μας μίλησε για την αξία της πρόληψης, δίνοντας μας συμβουλές για τη σωστή στάση του σώματός μας και τις συνήθειες που πρέπει να αναπτύξουμε στην καθημερινή μας ζωή, ώστε να έχουμε ένα σώμα υγιές και δυνατό. Η πρόληψη, άλλωστε,  είναι πάντα η καλύτερη θεραπεία!

Ανάμεσα στα άλλα, μας μίλησε αναλυτικά για την κίνηση, που πρέπει να είναι καθημερινά στην ζωή μας, και την αξία του ποιοτικού ύπνου, καθώς και για την ορθή στάση του σώματος, όταν καθόμαστε στο θρανίο ή στον υπολογιστή.  

            Στο Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών "R. Franklin" του σχολείου μας, η κ. Τενέντε Αγγελική πραγματοποίησε σειρά δραστηριοτήτων με θεματικό τίτλο: «Η Κίνηση δίνει Ζωή». Συγκεκριμένα,οι μαθητές μελέτησαν το φαινόμενο της κίνησης στον άνθρωπο και σε άλλους οργανισμούς μέσα από την παρατήρηση παρασκευασμάτων οστεοκυττάρων και μυικών κυττάρων στο οπτικό μικροσκόπιο και την εκτέλεση ασκήσεων με τη βοήθεια κατάλληλων φύλλων εργασίας. 

Παράλληλα, παρατήρησαν το φαινόμενο της βολής στην καλαθοσφαίριση, υπολογίζοντας με τη βοήθεια της Φυσικής και των Μαθηματικών την τέλεια βολή, μελέτησαν την αίσθηση της ισορροπίας και την οπτική αντίληψη, και πειραματίστηκαν με τη συνεργασία των γραμμωτών μυών κατά τις διάφορες κινήσεις.

            Άλλοι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας και μαζί με τους καθηγητές τους χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τους άρρηκτους δεσμούς τους με την παράδοση, συνειδητοποιώντας επίσης ότι η ενασχόληση με τους παραδοσιακούς χορούς είναι και μία άριστη μορφή γυμναστικής.

            Επίσης, μεγάλη μερίδα μαθητών μας απασχολήθηκε με αθλήματα στον προαύλιο χώρο του σχολείου. Αγώνες καλαθοσφαίρισης, επιτραπέζιας αντισφαίρισης (ping-pong) και  πετοσφαίρισης έλαβαν χώρα στο σχολείο μας με τη συνδρομή των γυμναστών Αγγίδη Δημήτρη, Κοζά Κώστα και Φραγκεσκάκη Νίκου και με τη θερμή συμμετοχή πολλών μαθητών και μαθητριών μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές ανέλαβαν και οργανωτικό ρόλο, υποστηρίζοντας με υπευθυνότητα και σοβαρότητα  τους αγώνες,  ως διαιτητές.

            Παράλληλα με τις υπόλοιπες δράσεις, το σχολείο μας πήρε μέρος και στην Πανελλαδική Σχολική Σκυταλοδρομία «Τρέχω για το ΕΥ». Στη δράση, που πραγματοποιήθηκε στο πανέμορφο πάρκο του Ροδινιού, στην πόλη της Ρόδου, συμμετείχαν 64 από τα 460 παιδιά του σχολείου μας και πέντε συνοδοί εκπαιδευτικοί (15,2%). Στο πάρκο φτάσαμε περπατώντας, καλύπτοντας μία απόσταση 2 και πλέον χιλιομέτρων. Το ΕΥ με το οποίο τρέξαμε, αστειευτήκαμε, παίξαμε και γελάσαμε ήταν η λέξη «Ευτυχία». Τη δράση συντόνισαν οι εκπαιδευτικοί Βροντάκη Νατάσα, Θεουλάκης Κυριάκος, Θώμογλου Κων/νος, Κεχίδου Κυριακή και Τάτση Παρασκευή. Το σύνθημα όλων όσοι συμμετείχαν στη δράση αυτή ήταν:

"Κι αν πολλά είναι τα Δυσ-,

ένα ΕΥ τ’ αγκαλιάζει.

Όταν ο Ευτύχης γνώρισε την Ευτυχία,

τρέξανε μαζί στην Σκυταλοδρομία."

             Μπορείτε να παρακολουθήσετε σε βίντεο μέρος της δράσης της σκυταλοδρομίας πατώντας στο σύνδεσμο εδώ.

          Ήταν μία μέρα χαράς αλλά και δράσης για τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας και ευελπιστούμε κάθε χρόνο να δίνονται αντίστοιχες ευκαιρίες στα παιδιά, να δραστηριοποιούνται, να περνάνε όμορφα και ξεφεύγουν από τη στατική καθημερινότητά τους!