Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη στο 4ο ΓΕ.Λ. Ρόδου (2023-24)

Κατά το τρέχον σχολικό έτος (2023-24), οι μαθητές/τριες του 4ου ΓE.Λ. Ρόδου θα έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τα οφέλη της Ανταλλακτικής Βιβλιοθήκης που θα λειτουργεί εντός της σχολικής τους κοινότητας.

Με το σύνθημα «αντάλλαξέ το» ένα ξεχωριστό ταξίδι στον κόσμο των βιβλίων ξεκινάει!

Η Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη είναι μια βιβλιοθήκη όπου κάθε ενδιαφερόμενος, ανώνυμα, μπορεί να πάρει όποιο βιβλίο επιλέξει, αρκεί να το αντικαταστήσει, την ίδια στιγμή, με ένα άλλο βιβλίο δικό του. Μια πραγματική ανταλλαγή πνευματικών αγαθών!

Η φιλοσοφία της σχολικής ανταλλακτικής βιβλιοθήκης στηρίζεται στην προσφορά με στόχο την κοινωνική αλληλεπίδραση στο δημόσιο χώρο του σχολείου. Έτσι, ο χώρος αυτός, αποκτώντας περισσότερες χρήσεις, αυξάνει τη διαδραστικότητα μεταξύ αυτού και των χρηστών του, ενώ το βιβλίο, ως απότοκο ανταλλακτικής διαδικασίας, γίνεται ένα δημόσιο, ελεύθερο και δωρεάν αγαθό που δύναται να καλλιεργήσει περαιτέρω το πνεύμα των μαθητών/τριών. Ένα αόρατο ανθρώπινο δίκτυο δημιουργείται με κοινό παρονομαστή το βιβλίο ενώ ταυτόχρονα με τις κινήσεις ενισχύεται το πολιτιστικό πρόσωπο του σχολείου.

Τέλος, η ευρυθμία και αποτελεσματικότητα της ανταλλακτικής βιβλιοθήκης -καθώς ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας της διαφέρει από αυτόν των δανειστικών βιβλιοθηκών- επαφίενται εξ ολοκλήρου στην καλή θέληση και παιδεία των  αναγνωστών/τριών, στα οποία και προσδοκούμε!

Υπεύθυνοι συντονισμού & επίβλεψης

Η ομάδα Φιλολόγων της σχολικής μονάδας