Δειγματικές διδασκαλίες μαθηματικών στην Ευκλείδεια Γεωμετρία Α΄ Λυκείου (2023-24)

Την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, και την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν  δειγματικές διδασκαλίες στην Ευκλείδεια Γεωμετρία της Α΄ Λυκείου και ειδικότερα στις ενότητες του σχολικού βιβλίου «Σχετικές θέσεις ευθείας κύκλου» και «Εφαπτόμενα τμήματα», 

με στόχο την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών, την ανταλλαγή καλών πρακτικών και την αναβάθμιση της διδασκαλίας των Μαθηματικών με χρήση Τ.Π.Ε, πραγματοποιήθηκαν  στο εργαστήριο υπολογιστών του σχολείου μας.

Η προετοιμασία και η υλοποίηση της παραπάνω δράσης έγινε από τον  εκπαιδευτικό ΠΕ03 Ζερβάκη Γεώργιο, με την ιδιότητα του παιδαγωγικού συμβούλου - μέντορα της σχολικής μονάδας. Συμμετείχαν οι μαθητές/τριες του τμήματος Α1 του σχολείου μας και παρακολούθησαν οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί ΠΕ03 του σχολείου μας Καραγιάννης Γεώργιος και Δρακάκη Μαρία. Στις διδασκαλίες αυτές αξιοποιήθηκαν οι αρχές της διερευνητικής μεθόδου, της αυτενέργειας και της διαφοροποιημένης μάθησης. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η ανταπόκριση των μαθητών/τριών, οι οποίοι/ες παρακολούθησαν με μεγάλη προσοχή και ζήλο και συμμετείχαν με προθυμία και αυξημένο ενδιαφέρον. Επιπλέον, εξέφρασαν την επιθυμία να διεξάγονται πιο συχνά παρόμοιες διδασκαλίες, οι οποίες κάνουν πιο ποιοτική και ενδιαφέρουσα τη διδασκαλία, αφού ακόμα και αδύναμοι-ες μαθησιακά μαθητές-τριες συμμετείχαν ενεργά στις δραστηριότητες που διενεργήθηκαν στα πλαίσια των διδασκαλιών αυτών.

Μετά την ολοκλήρωση των διδασκαλιών, ακολούθησε συζήτηση με τους συνάδελφους εκπαιδευτικούς όπου τονίστηκε η ανάγκη εφαρμογής νέων μεθόδων διδασκαλίας (σε περιορισμένη όμως κλίμακα λόγω της τεράστιας ύλης των μαθημάτων), καθώς και τρόπων αντιμετώπισης ποικίλων παιδαγωγικών και διδακτικών ζητημάτων που προκύπτουν κατά την διδασκαλία των μαθηματικών στο σχολείο.