Συμμετοχή του 4ου ΓΕ.Λ. Ρόδου στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών (2023-24)

To Σάββατο 27 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Ε.Κ.Φ.Ε.  Αγ.Αναργύρων ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών, στον οποίο συμμετείχε το 4ο ΓΕ.Λ. Ρόδου.

Για μια ακόμα χρονιά το 4ο ΓΕ.Λ. Ρόδου είχε τη χαρά να συμμετέχει στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών που διοργανώνει η ΠΑΝΕΚΦΕ, από τον οποίο διακρίθηκαν δύο ομάδες που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Πειραματικών Επιστημών EOES.

Η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών (European Olympiad of Experimental Science - EOES), είναι ένας διαγωνισμός πειραμάτων στον οποίο συμμετέχουν τριμελείς ομάδες μαθητών/τριών ηλικίας το πολύ 17 χρόνων, με ιδιαίτερες ικανότητες στα μαθήματα Φυσικής Χημείας ή Βιολογίας. Η κάθε χώρα συμμετέχει με δύο ομάδες. Σκοπός του διαγωνισμού είναι  η προώθηση της πειραματικής διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών και η ουσιαστική ενασχόληση των μαθητών/τριών με την επιστημονική μεθοδολογία για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων από την καθημερινή ζωή.

Για τη χώρα μας η διαδικασία επιλογής των ομάδων διεξάγεται σε δύο φάσεις:

  • Στην πρώτη φάση των τοπικών διαγωνισμών, επιλέγεται η μαθητική ομάδα (ή οι ομάδες) από την περιοχή ευθύνης του κάθε Ε.Κ.Φ.Ε..
  • Οι ομάδες που προκρίνονται συμμετέχουν στη δεύτερη, πανελλήνια φάση η οποία (για οργανωτικούς λόγους) πραγματοποιείται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με κοινά θέματα στην ίδια ημερομηνία.

Φέτος, στους Τοπικούς Διαγωνισμούς που πραγματοποιήθηκαν στις 9 & 16 Δεκεμβρίου 2023 διαγωνίστηκαν 188 μαθητικές ομάδες από τις οποίες οι 36 προκρίθηκαν και συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024.

Το σχολείο μας συμμετείχε στον τοπικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου στο ΕΚΦΕ Ρόδου με δυο ομάδες μαθητών/τριών της Β΄ Λυκείου (Αυγουστάκη Αθανασία, Δρακοπούλου Θάλεια, Μάχλη Ζέτα, Πολυχρονίου Γιώργος, Τσελεπής Μιχάλης και Χατζηγιάννης Γιώργος). Από τον τοπικό διαγωνισμό προκρίθηκε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό η ομάδα των μαθητριών  του σχολείου μας: Αυγουστάκη Αθανασία, Δρακοπούλου Θάλεια και  Μάχλη Ζέτα, η οποία μας εκπροσώπησε επάξια.

Οι ομάδες που συμμετείχαν στον Πανελλήνιο διαγωνισμό, διαγωνίστηκαν στο Ε.Κ.Φ.Ε. Αγ. Αναργύρων το Σάββατο 27 Ιανουαρίου σε τρεις διαφορετικές πειραματικές διαδικασίες που αφορούσαν τη φυσική, τη χημεία και τη βιολογία, διάρκειας μιας ώρας η κάθε μια. Την επόμενη ημέρα πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή βράβευσης στο αμφιθέατρο του Ευγενιδίου ιδρύματος και δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές/τριες να περιηγηθούν στην Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του ιδρύματος, τα διαδραστικά εκθέματα της οποίας προσφέρουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα να γνωρίσει και να εξοικειωθεί με τον κόσμο της επιστήμης και της τεχνολογίας και να εμβαθύνει σε επιστημονικές αρχές και μαθηματικές έννοιες μέσω της αλληλεπίδρασης και του χειρισμού εργαστηριακών διατάξεων και μηχανών.

Είναι σκόπιμο να σημειωθεί ότι η προετοιμασία των μαθητών είχε ξεκινήσει αρκετούς μήνες πριν ώστε να εξοικειωθούν με τις πειραματικές διατάξεις όλων των γνωστικών αντικειμένων του διαγωνισμού, αλλά και με τις πειραματικές διαδικασίες. Η προσπάθεια από μέρους των εκπαιδευτικών για την προπόνηση των μαθητών/τριών ήταν συλλογική, αφού την ομάδα προπόνησαν οι βιολόγοι Α.Τενέντε, Χρ. Αγγελίδη , οι φυσικοί Θ. Ματζαβίνου, Γ. Παπαοικονόμου, Ε. Φλουρή και η χημικός Στ. Κουπάδη. Καθοριστική για τη συμμετοχή μας στον πανελλήνιο διαγωνισμό άλλωστε, υπήρξε και  η συμπαράσταση και υποστήριξη του διευθυντή του 4ου ΓΕ.Λ. Ρόδου, Π. Χατζηπλή.

Τέλος, ευχαριστούμε θερμά την εταιρία Blue Star Ferries, η ευγενική χορηγία της οποίας κατέστησε εφικτή τη μεταφορά μας στην Αθήνα.

Μπορείτε να διαβάσετε το αντίστοιχο άρθρο στον τοπικό τύπο πατώντας εδώ.