Μια βραδιά στα αστέρια μέσα από το Αστεροσκοπείο Πεντέλης (2023-24)

Την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου συνδεθήκαμε ζωντανά με το αστεροσκοπείο της Πεντέλης με οικοδεσπότη τον κ. Αλέξανδρο Χιωτέλλη και συνεπιβάτες στο ταξίδι μας 15 ακόμη σχολεία των Δωδεκανήσων και ταξιδέψαμε στις γειτονιές του ηλιακού μας συστήματος και του γαλαξία μας παρατηρώντας τον νυχτερινό ουρανό.

Στα πλαίσια του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων UniversALL για μαθητές ακριτικών περιοχών της Ελλάδας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, συνδεθήκαμε με το αστεροσκοπείο της Πεντέλης με οικοδεσπότη τον κ. Αλέξανδρο Χιωτέλλη και τους επιστήμονες ερευνητές του Κέντρου Επισκεπτών του αστεροσκοπείου της Πεντέλης κ. Λάζαρο Κουτουλίδη και Βαγγέλη Κολοκοτρώνη. Συνεπιβάτες στο ταξίδι μας 15 ακόμη σχολεία των Δωδεκανήσων, μαθητές και μαθήτριες από 4 σχολεία της Ρόδου ( ΓΕΛ Κρεμαστής, ΓΕΛ Σορωνής, ΓΕΛ Αφάντου, 4ο ΓΕΛ Ρόδου), από Λέρο, Τήλο, Κω, Κάλυμνο, Πάτμο, Λειψούς, Αστυπάλαια, Κάσο είχαν την ευκαιρία να κάνουν ένα απολαυστικό ταξίδι στον χειμερινό ουρανό.

Παρατηρήσαμε τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος Δία και 4 από τα φεγγάρια του Γανυμήδη, Ιώ, Ευρώπη και Καλλιστώ. Συγκρίναμε τις διαστάσεις του Δία με τη Γη και τον ήλιο, ακούσαμε για τα κύματα τσουνάμι που προκαλούνται στο έδαφος της Ιούς από την βαρυτική έλξη του Δία, ενημερωθήκαμε για τον μεγαλύτερο δορυφόρο του πλανητικού μας συστήματος τον Γανυμήδη και αναζητήσαμε την κόκκινη κηλίδα του Δία, που δυστυχώς μας είχε γυρισμένη την πλάτη!

Στη συνέχεια πήγαμε έτη φωτός μακριά, στο πλανητικό νεφέλωμα του Ωρίωνα και γίναμε μάρτυρες της γέννησης νέων αστεριών! Μιλήσαμε για τον κύκλο της ζωής και του θανάτου των αστεριών και πως το ένα δημιουργεί το άλλο μέσα από εξωτικές εκρήξεις σούπερ νόβα!

Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε σε ένα μεγάλο κυανό αστέρι του αστερισμού του Ωρίωνα τον Rigel, για να μετακινηθούμε λίγο αργότερα στην "μασχάλη " του κυνηγού Ωρίωνα , τον αστέρα Μπεντελγκεζ. Στον Μπεντλγκεζ αντικρίσαμε έναν ερυθρό γίγαντα που διανύσει τα τελευταία στάδια της ζωής του και "ψυχορραγεί" ως άστρο, ετοιμάζοντας την τελευταία πράξη της ύπαρξης του που θα κλείσει με μια εντυπωσιακή έκρηξη σούπερ νόβα!

Η περιπλάνηση μας έκλεισε με έναν "περίπατο " στις γειτονιές του δικού μας φεγγαριού. Περάσαμε από τους κρατήρες του Τυχο-Μπραχε και του Κοπέρνικου και νιώσαμε ότι είναι τόσο κοντά όσο μια ανάσα, αλλά ταυτόχρονα και τόσο μακριά για να ταξιδέψει κάνεις σε αυτήν.

Ο ενθουσιασμός όλων από την περιπλάνηση μας στις γειτονιές του γαλαξία μας ήταν έκδηλος, οι οικοδεσπότες ερευνητές του αστεροσκοπείου της Πεντέλης μας συνεπήραν με τις ερωτήσεις και τις γνώσεις τους στο ταξίδι της γέννησης και της δημιουργίας των αστεριών και των πλανητικών συστημάτων. Η συμμετοχή των μαθητών/τριών μέσα από αλληλεπίδραση με ερωτήσεις και απαντήσεις ήταν το καύσιμο για να παρατείνουμε το ταξίδι μας και η συνεύρεση τόσων ανθρώπων από τόσα νησιά των Δωδεκανήσων ήταν μια γιορτή επιστήμης και συνεργασίας.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Α. Χιωτέλλη για αυτήν του την πρωτοβουλία και τους συνεργάτες του στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών που έδωσαν την ευκαιρία σε τόσους μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς να έχουν τη χαρά της παρατήρησης του νυχτερινού Ουρανού από ένα μεγάλο τηλεσκόπιο με μια τόσο αξιόλογη ξενάγηση!!!

Δίνουμε ραντεβού στην επόμενη εαρινή ισημερία για παρατήρηση του πιο κοντινού μας άστρου: του ήλιου μας!