Το 4ο Γενικό Λύκειο Ρόδου στη Νάπολη για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας (2023-24)

Το 4ο Γενικό Λύκειο Ρόδου στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος με τίτλο "Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας" έλαβε για δεύτερη συνεχή χρονιά μέρος στην ημερίδα της Νάπολης για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας στις 9 Φεβρουαρίου 2024.

Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, έχει καθιερωθεί από το 2017 ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας. Έκτοτε η ημέρα γιορτάζεται πανηγυρικά στη Νάπολη με την Ημερίδα-Μαραθώνιο των σχολείων με τίτλο "ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ".

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Συντονιστικό των Καθηγητών των Κλασικών Λυκείων Καμπανίας σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα, με τη στήριξη του Δήμου της Νάπολης και του Αρχαιολογικού Μουσείου και με την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας. Το θέμα της φετινής διοργάνωσης ήταν η Δίκη, δηλαδή η Δικαιοσύνη.

Οι μαθητές του 4ου ΓΕΛ Ρόδου παρουσίασαν αποσπάσματα από έργα της αρχαίας και νέας ελληνικής γραμματείας και παρακολούθησαν εξαιρετικές παρουσιάσεις κλασικών ιταλικών λυκείων αλλά και ελληνικών σχολείων. Στην ημερίδα έλαβαν μέρος εικοσιέξι μαθητές της Α΄ Λυκείου συνοδευόμενοι από τις υπεύθυνες καθηγήτριες του πολιτιστικού προγράμματος κ. Χατζηζήση Ελένη, Λεντή Καλλιόπη και Λυριστή Ευγενία.

Οι μαθητές που συμμετείχαν στην ημερίδα-μαραθώνιο είναι οι ακόλουθοι: Ζαμαντάκη Σελίν-Μουραντιέ, Καλογήρου Αναστασία-Αγγελική, Αλβανού Γεωργία-Τσαμπίκα, Αμπελά Ευδοκία-Φανουρία, Αθανασάκης Γρηγόριος, Ανάσοβιτς Αλίνα, Αποστόλοβα Νάνσυ-Ιλίεβα, Καστρουνής Σταμάτιος, Κωσταντίνου Ευαγγελία-Ελευθερία, Μαρκοπούλου Παναγιώτα, Μαστροσαββάκη Άννα, Μοσχή Τσαμπίκα-Μιχαέλλα, Μόσχου Μαρία-Αριέττα, Μπούκλας Μιχαήλ, Ντελλάκη Γαβριέλλα, Ντε Λούκα Φίλιππος, Ντεντέσογλου Αϊλίν, Ντουραλή Ναρίν-Ντουρντανέ, Παναγιωτίδου Ραφαέλα, Παπαδόπουλος Κοσμάς, Παπαθεοδώρου Δέσποινα, Πολιά Καθολική-Αγγελική, Σανσόγλου Σέιγια-Ειρήνη, Σελμάνι Μελίνα, Σιδηροπούλου Αλεξάνδρα, Χατζοπούλου-Μουσάτ Μαρία.

Το 4ο ΓΕΛ Ρόδου ευχαριστεί πολύ τον κ. Ιωάννη Κορίνθιο, πρώην πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης και της Καλαβρίας και εμπνευστή της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας που έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές του σχολείου να συμμετέχουν για δεύτερη φορά σ’ αυτή την τόσο σημαντική εκδήλωση. Η εκδήλωση υπάρχει μαγνητοσκοπημένη στη σελίδα fb της Giornata Mondiale della Lingua Greca.

Κατευθυνθείτε στο δημοσίευμα του τοπικού τύπου πατώντας εδώ.