Το 4ο ΓΕ.Λ. ταξιδεύει στον πολιτισμό και την ιστορία(2023-24)

 

Την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την τέχνη, τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου μας, μέσα από την παρακολούθηση της «Φόνισσας» και την περιήγηση στην Παλιά Πόλη της Ρόδου.

Σε πρώτη φάση, παρακολούθησαν στο κινηματοθέατρο «Πάλλας» την κινηματογραφική απόδοση της «Φόνισσας» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σε σκηνοθεσία Εύας Νάθενα. Έτσι, δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές και τις μαθήτριες  να έρθουν σε επαφή με τη μαγεία του παπαδιαμαντικού λόγου, παρακολουθώντας τη ζωή των γυναικών κατά τον 19ο αιώνα, εστιάζοντας  στην καταπίεση που έχουν υποστεί διαχρονικά λόγω του φύλου τους. Σε μία εποχή, όπως η σημερινή, που ακόμα σε πολλά μέρη του κόσμου τα δικαιώματα της γυναίκας καταπατώνται βάναυσα, τα παιδιά παρακολούθησαν με ευαισθησία την ταινία, συνειδητοποιώντας σε μεγάλο βαθμό τις συνέπειες τόσο της πατριαρχίας όσο και της διάκρισης του φύλου τους.

  

Σε δεύτερη φάση, οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας ξεναγήθηκαν στην Παλιά Πόλη του νησιού μας, αντλώντας πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες τόσο για τη ρυμοτομία της περιοχής όσο και τον τρόπο ζωής των κατοίκων της  κατά την περίοδο δράσης των Ιπποτών αλλά και κατά την Οθωμανική Κατοχή.

Πολύτιμοι συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι στην ιστορία στάθηκαν οι ξεναγοί κες Μοράβα, Δρακοπούλου, Δαχρεζή, Αναστασίου,Γαμπριεράκη και ο κος Τριανταφύλλης, που με μεγάλη χαρά και προθυμία βοήθησαν τα παιδιά να περιηγηθούν στην ιστορία και απάντησαν με χαρά σε όλες τις ερωτήσεις τους. Στο πλαίσιο αυτό, θα θέλαμε να τους ευχαριστήσουμε θερμά για την πολύτιμη συνδρομή τους σε αυτό το βιωματικό ταξίδι στη μάθηση.