Το Πείραμα του Ερατοσθένη (2023-24)
- Λεπτομέρειες
- Category: Δραστηριότητες
- Hits: 222
Για ακόμη μια χρονιά οι μαθητές και οι μαθήτριες του 4ου ΓΕ.Λ. Ρόδου ακολουθούν τη σκέψη και τα «βήματα» του Ερατοσθένη και υπολογίζουν την ακτίνα της Γης!
Το σφαιρικό σχήμα της Γης ήταν γνωστό από την Αρχαιότητα. Αυτό όμως που είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι με τη χρήση απλών γεωμετρικών μεθόδων ο Ερατοσθένης ο Κυρηναίος κατάφερε να υπολογίσει το μήκος της ακτίνας της Γης το 240 π.Χ με εξαιρετική ακρίβεια (πειραματικό σφάλμα της τάξης του 10%). Το πείραμα του Ερατοσθένη το 2002 συγκατελέχθηκε στα 10 ωραιότερα πειράματα Φυσικής όλων των εποχών σύμφωνα με τους αναγνώστες του περιοδικού Physics World του Αμερικανικού Ινστιτούτου Φυσικής.
Φέτος ο υπολογισμός της ακτίνας της Γης με το πείραμα του Ερατοσθένη έγινε στα πλαίσια του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων “UniversALL: αστρονομία για μαθητές ακριτικών περιοχών” που διοργανώνει το του Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας εκμεταλλεύτηκαν την Εαρινή Ισημερία και ακολουθώντας τα βήματα του μεγάλου Αλεξανδρινού Αστρονόμου Ερατοσθένη, υπολόγισαν την ακτίνα της Γης χρησιμοποιώντας μόνο… φως, σκιές και νόηση!
Αρχικά την Τρίτη 19 Μαρτίου οι μαθητές παρακολούθησαν τη διεξοδική περιγραφή και ανάλυση του πειράματος από τον υπεύθυνο του προγράμματος κ. Αλ. Χιωτέλλη καθώς και τα ψηφιακά εργαλεία που χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε για να βρούμε τις συντεταγμένες του σχολείου μας και την απόσταση μας από τον ισημερινό.
Στη συνέχεια την Πέμπτη 20 Μαρτίου οι μαθητές μας συνδέθηκαν διαδικτυακά με τον Δρ. Δημήτριο Αμπατζίδη, επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, ο οποίος πραγματοποίησε διάλεξη για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων με τίτλο «Μετρώντας τον πλανήτη μας: Η σημασία της Γεωδαισίας στις Επιστήμες και στην καθημερινότητα» προσκεκλημένος από την ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε., σε συνεργασία με το ΙΑΑΔΕΤ και το ESERO Greece που υποστηρίζουν τη δράση της μέτρησης της ακτίνας της Γης με το πείραμα του Ερατοσθένη σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα.
Τέλος, την Παρασκευή 21 Μαρτίου με καθυστέρηση μιας ημέρας (λόγω συννεφιάς) οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου πραγματοποίησαν το πείραμα του Ερατοσθένη παίρνοντας μετρήσεις στον προαύλιο χώρο του σχολείου.