«UniversALL: πρόγραμμα αστρονομίας για μαθητές ακριτικών περιοχών» από το Ε.Α.Α. - Εκδήλωση λήξης του προγράμματος (2023-24)
- Λεπτομέρειες
- Category: Δραστηριότητες
- Hits: 504
Την Τετάρτη 24 Απριλίου στο 4ο ΓΕΛ Ρόδου σε μια πανηγυρική εκδήλωση οι ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Δρ. Α. Χιωτέλλης και Σ. Κατσιώλη μαζί με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς από τα σχολεία του νησιού της Ρόδου που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «UniversALL: πρόγραμμα αστρονομίας για μαθητές ακριτικών περιοχών», και τους μαθητές – μαθήτριες τους, χάρισαν ένα υπέροχο απόγευμα και μια μαγευτική βραδιά σε μικρούς και μεγάλους!
Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια διαδραστική ομιλία από τους Δρ. Α. Χιωτέλλη και Σ. Κατσιώλη, με τους μικρούς αστρονόμους του νησιού ηλικίας από 5- 12 ετών, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του 4ου ΓΕΛ Ρόδου.
Οι ερευνητές του Ε.Α.Α. ταξίδεψαν τους μικρούς εξερευνητές μας στον μικρό γαλαζοπράσινο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, τη Γη και στη συνέχεια στους υπόλοιπους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, μέχρι τα αστέρια και τους γαλαξίες του ουρανού.
Είδαν από κοντά το τηλεσκόπιο και γνώρισαν την αρχή λειτουργίας του πυραύλου. Όλα αυτά μέσα από ενθουσιώδεις απαντήσεις, στις γεμάτες κέφι και διερεύνηση ερωτήσεις των ομιλητών.
Στη συνέχεια, οι μικροί αστρονόμοι – ερευνητές οδηγήθηκαν στις αίθουσες του σχολείου, όπου κατασκεύασαν τους δικούς τους προσωπικούς πυραύλους.
Η έκπληξη, όμως, για τους μικρούς φίλους, βρισκόταν στον προαύλιο χώρο του σχολείου, όπου ο Δρ. Α. Χιωτέλλης είχε στήσει «βάσεις εκτόξευσης πυραύλων» και ο κάθε μικρός και μικρή αστρονόμος κατόρθωσε να εκτοξεύσει τον προσωπικό του/της πύραυλο.
Η εκδήλωση για τους μικρούς επισκέπτες έκλεισε με την εκτόξευση υδροπυραύλου που χάθηκε στα πέρατα… της ταράτσας του σχολικού κτιρίου!
Στη συνέχεια, στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, η Σύμβουλος Παιδαγωγικής Ευθύνης του 4ου ΓΕΛ Ρόδου κα Ε. Μουλά απέδωσε μικρό χαιρετισμό για την εκδήλωση και παρέδωσε τη σκυτάλη στους παρευρισκομένους μαθητές και μαθήτριες από το 4ο ΓΕΛ Ρόδου, το ΓΕΛ Αφάντου, το ΓΕΛ Κρεμαστής, το ΓΕΛ Σορωνής και το Γυμνάσιο Σορωνής.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες παρουσίασαν μια σειρά από ευφάνταστες και πρωτότυπες εργασίες σχετικές με την αστρονομία και την αστροφυσική.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τους τίτλους ορισμένων εξ αυτών: «Αρίσταρχος – ο πρώτος αστρονόμος που πρότεινε το ηλιοκεντρικό σύστημα», «Ο Αλ Μπιρούνι και η μέθοδος του για την μέτρηση της ακτίνας της Γης», «Η μέτρηση της ακτίνας της Γης», «Αστρικά Πτώματα», «Φυσικές καταστροφές. Παρατηρώντας τη γη από το διάστημα. Μια άλλη οπτική της καταστροφής».
Επίσης, παρουσίασαν ιδιόχειρες κατασκευές όπως: «Πλανητικό Σύστημα», «Ουρανογραφικές Συντεταγμένες», «Ηλιακό τηλεσκόπιο», «Υδροπύραυλος», αλλά και παιχνίδια γνώσεων μέσα από την εφαρμογή Kahoot, όπως και ένα ολόκληρο επιτραπέζιο παιχνίδι την ‘ASTROMANIA’, εμπνευσμένο από το πρόγραμμα που παρακολούθησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την ομιλία του Δρ. Α. Χιωτέλλη: «Ένα ταξίδι στις γειτονιές του Σύμπαντος».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν χρονικά από την αρχαιότητα και τους αρχαίους Έλληνες αστρονόμους όπως ο Αρίσταρχος και ο Πτολεμαίος μέχρι τους θεμελιωτές της σύγχρονης αστρονομίας όπως ο Γαλιλαίος και Κέπλερ. Παρακολούθησαν την αφήγηση της γέννησης, της ζωής και του θανάτου ενός αστεριού, την αιτία που το δημιουργεί και εν τέλει το οδηγεί στο θάνατο και τα διαφορετικά αστρικά «πτώματα» που υπάρχουν στον έναστρο ουρανό ανάλογα μ ε την αρχική μάζα των αστεριών. Ο Δρ. Α. Χιωτέλλης έκλεισε την ομιλία του υπογραμμίζοντας ότι δε θα πρέπει να αναφερόμαστε « στη γραμμή της ζωής των αστεριών», αλλά «στον κύκλο της ζωής των αστεριών», αφού ένα αστέρι κλείνει τη ζωή του δημιουργώντας τις συνθήκες για τη γέννηση ενός νέου αστεριού.
Η ολοκλήρωση της βραδιάς προέβλεπε αστροπαρατήρηση με το τηλεσκόπιο του Ε.Α.Α. και το τηλεσκόπιο του Αστεροσκοπείου Ρόδου «Εύδημος» με την συνδρομή του κου Σ. Κουφού, ωστόσο οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν την αστροπαρατήρηση. Ωστόσο, ο κος Κουφός έκανε μια σύντομη αναφορά στον Ίππαρχο τον πατέρα της αστρονομίας που έζησε και δημιούργησε στη Ρόδο.
Εμείς, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, είχαμε τη χαρά να «γεμίσουμε τις βαλίτσες μας» με γνώσεις που απλόχερα μας χάριζε μέσα από τις διαλέξεις του ο Δρ. Α. Χιωτέλλης. Ευχόμαστε δε, ότι σαν τη ζωή των αστεριών που είναι ένας κύκλος που γεννά νέους κύκλους όπως ανέφερε στην τελική του ομιλία, η λήξη αυτού του υπέροχου προγράμματος που υλοποιήθηκε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και άγγιξε την ακριτική Δωδεκάνησο, υπό την έμπνευση και την εποπτεία του Δρ. Α. Χιωτέλλη , θα ανοίξει νέους κύκλους για να μπορέσουμε να έχουμε τη χαρά και την τύχη να ξαναταξιδέψουμε στις γειτονιές του σύμπαντος μας με οδηγό και καπετάνιο τον Mr. Χιωτέλλη (όπως τιμητικά τον αποκαλούν οι μαθητές/τριες μας).
Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί του προγράμματος για τα σχολεία της Ρόδου:
4ο ΓΕΛ Ρόδου: Θεοχαρώ Ματζαβίνου, Ελένη Φλουρή
ΓΕΛ Αφάντου: Φώτης Παλαμιώτης, Βασίλης Σάββας
ΓΕΛ Κρεμαστής: Κωνσταντίνος Πράπας
ΓΕΛ Σορωνής: Χριστίνα Μαστή, Δημήτρης Μυλωνόπουλος
Γυμνάσιο Σορωνής: Αναστάσιος Νικολαΐδης
Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη των μαθητών και του Δρ. Χιωτέλλη στο ραδιόφωνο Λυχνάρι πατώντας εδώ.
Μπορείτε να κατευθυνθείτε στο αντίστοιχο άρθρο του τοπικού τύπου πατώντας εδώ.