Σχολικός Εκφοβισμός – Επιμόρφωση εκπαιδευτικών (2024-25)

Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2025 οι εκπαιδευτικοί του 4ου ΓΕΛ Ρόδου επιμορφώθηκαν σχετικά με το σχολικό εκφοβισμό.

Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών του 4ου ΓΕΛ Ρόδου έγινε στο πλαίσιο της δράσης «Διαμόρφωση πολιτικής σχολείου για την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού» από τη συντονίστρια της δράσης εκπαιδευτικό ΠΕ04.01. κα Θ. Ματζαβίνου – πρώην μέλος Ο.Δ.Π. του σχολικού δικτύου για την πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού.

Η κα Ματζαβίνου αξιοποιώντας την εμπειρία της ως μέλος  των Ομάδων Δράσεων Πρόληψης κατά του σχολικού εκφοβισμού και τις γνώσεις από τις επιμορφώσεις που παρείχε στο παρελθόν το υπουργείο στα μέλη ΟΔΠ αναφέρθηκε αφενός σε βασικές έννοιες σχετικές με το σχολικό εκφοβισμό κα αφετέρου σε χειρισμούς και συμπεριφορές των εκπαιδευτικών που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου, παρουσιάζοντας πιθανά σενάρια ή μελέτες περίπτωσης περιστατικών.

Στόχοι της επιμόρφωσης ήταν οι εκπαιδευτικοί με το πέρας της να είναι σε θέση να:

  • κατανοούν και να διακρίνουν τί είναι και τί δεν είναι σχολικός εκφοβισμός
  • διακρίνουν τις διάφορες άμεσες και έμμεσες μορφές του
  • αναγνωρίζουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη κατά τη διάρκεια των περιστατικών σχολικού εκφοβισμού
  • εντοπίζουν και αξιολογούν τα ψυχολογικά συμπτώματα στα εμπλεκόμενα μέρη ως διάγνωση του φαινομένου (προφίλ των ατόμων και τις πιθανές αιτίες που οδηγούν σε συμπεριφορές θυματοποίησης, θύτη)
  • αναγνωρίσουν τον κομβικό ρόλο των “παρατηρητών” στα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού
  • κατανοούν τις διαστάσεις του φαινομένου
  • κατανοήσουν τα διαφορετικά είδη συμπεριφοράς των εκπαιδευτικών στη διαχείριση της τάξης και πως αυτά επιτείνουν το φαινόμενο ή αντίθετα βοηθούν στην επίλυση του
  • γνωρίζουν και να ακολουθούν ένα πρωτόκολλο ενεργειών για τη διαχείριση περιστατικού ενδοσχολικής βίας.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω ενημέρωση σχετικά με το ρόλο των θεατών και την κινητοποίηση τους ως προς το να πάρουν θέση απέναντι σε περιστατικά βίας, αλλά και σχετικά με τη συνεργασία του σχολείου και της οικογένειας σχετικά με αυτά τα θέματα.