Συνέντευξη του Θεόδωρου Σκυλακάκη στους μαθητές του 4ου ΓΕΛ Ρόδου (2022-23)

313284333_5809090802486653_4061809458491549698_n.jpg

Οι μαθητές μας αναλαμβάνοντας το ρόλο του δημοσιαγράφου πήραν συνέντευξη από τον αναπληρωτή υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, η οποία δημοσιεύτηκε στην Ροδιακή. Ακολουθεί η αναδημοσίευση της συνέντευξης...

Ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική, και υπεύθυνος για τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης παρευρέθηκε στη Ρόδο ως ομιλητής σε ημερίδα που διοργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης...Η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε είχε τίτλο «Ευκαιρίες και Προοπτικές του Ελλάδα 2.0», για την ενημέρωση των μελών, λογιστών – φοροτεχνικών και επιχειρήσεων. Παρά το βεβαρημένο του πρόγραμμα, αφιέρωσε μέρος του χρόνου του προκειμένου να συνομιλήσει με τις μαθήτριες του 4ου ΓΕΛ Ρόδου και να απαντήσει στις ερωτήσεις τους.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου.

Οι μαθήτριες που ανέλαβαν τον ρόλο του δημοσιογράφου ήταν η Ελίτσα Κοβάτσεβα, η Βικτώρια Καραπάνου, η Χρυσή Κλωνάρη, η Ηλιάνα Καρπαθάκη και συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Μαζί τους ήταν οι υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος, Λίνα Φιλιππάκη και Αναστασία Βροντάκη.

«Τον ευχαριστούμε για το χρόνο που μας διέθεσε και για τις πολύτιμες πληροφορίες που μοιράστηκε μαζί μας. Ευχαριστούμε επίσης και την περιφέρεια που μας φιλοξένησε στο χώρο της», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη διεύθυνση του 4ου ΓΕΛ Ρόδου.

312573090_5809091259153274_72185843600535238_n.jpg

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Μπορείτε να μας δώσετε κάποιες πληροφορίες για το Ταμείο Ανάκαμψης;

Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα εργαλείο που δημιούργησε η Ευρωπαϊκή Ένωση για να βοηθήσει τις χώρες να ανακάμψουν πιο γρήγορα μετά την πανδημία. Περιλαμβάνει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις και η διαφορά του με τα παλαιότερα εργαλεία είναι ότι πρέπει να πάρει κάποιος τα λεφτά για να κάνει επενδύσεις σε έργα υποδομής(π.χ. λιμάνια, δρόμους) είτε ιδιωτικά είτε δημόσια. Παράλληλα, πρέπει να γίνονται και μεταρρυθμίσεις, δηλαδή νόμοι που να εφαρμόζονται και για να κάνουν το σύστημα πιο αποτελεσματικό.

Για παράδειγμα, να διαμορφώσεις το πλαίσιο για να υπάρχουν φορτιστές για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και να μπορέσουν οι περιφέρειες να το αξιοποιήσουν. Άλλο ένα παράδειγμα είναι να διαμορφώσεις ένα πιο αυστηρό πλαίσιο, ώστε τα απορρίμματα να μην καταλήγουν σε χωματερές. Αυτές είναι μεταρρυθμίσεις που όταν τις ξεκλειδώσεις και αυτές ξεκλειδώνουν, με τη σειρά τους, τα χρήματα, για να μπορέσουμε να κάνουμε υποδομές.

Τι είδους πρωτοβουλίες έχετε αναλάβει για την ανάκαμψη της Ελλάδας;

Ας το περιγράψουμε αυτό με ένα συμβάν. Η Ελλάδα από το 2019 μέχρι τώρα είναι η χώρα που βελτίωσε περισσότερο στον κόσμο το επιχειρηματικό κλίμα, σύμφωνα με το “Economist Intelligence Unit”, το μεγαλύτερο και εγκυρότερο οικονομικό περιοδικό στον κόσμο.

Σύμφωνα, λοιπόν, με μετρήσεις, είμαστε η χώρα που έχει κάνει τα περισσότερα βήματα στον πλανήτη για να βελτιώσει το επιχειρηματικό κλίμα. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα επενδύσεις και άρα νέες θέσεις εργασίας. Νέοι, όπως εσείς, θα έχετε επομένως τη δυνατότητα, όταν τελειώσετε τις σπουδές σας, να βρείτε δουλειά, με καλύτερο μισθό και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

313419802_5809091079153292_1006851523502093529_n.jpg

Σε ποιον τομέα της οικονομίας θεωρείτε ότι υστερεί η Ελλάδα, σε σύγκριση με άλλες χώρες και ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν για να ανακάμψει;

Η οικονομία είναι μια σχετικά ασαφής έννοια. Για παράδειγμα, το βασικότερο οικονομικό της πρόβλημα είναι το επενδυτικό κενό, δηλαδή το γεγονός ότι έχει -για πολλά χρόνια- πολύ λιγότερες επενδύσεις σε φυσικό κεφάλαιο, μηχανήματα, υποδομές, εργοστάσια και κάθε είδους φυσικό κεφάλαιο, σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης.

Ήμασταν για δέκα χρόνια, περίπου, σε ύφεση και ταυτόχρονα είχαμε μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων που έφυγε από τη χώρα, το λεγόμενο “brain drain”. Μιλάμε για 300.000-400.000 ανθρώπους, κυρίως, σε παραγωγικές ηλικίες, νέους, οι οποίοι έφυγαν.

Αυτό, λοιπόν, που χρειαζόμαστε, είναι να φέρουμε πίσω αυτούς τους ανθρώπους και να έχουμε ένα μεγάλο αριθμό επενδύσεων. Για να επιτευχθεί αυτό,απαιτείται ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα λειτουργίας της οικονομίας και εκεί έρχεται η έννοια της μεταρρύθμισης. Χρειάζεται ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που να αυξάνει την αποτελεσματικότητα της οικονομίας.

Μεταρρύθμιση είναι οτιδήποτε αυξάνει την αποτελεσματικότητα ενός συστήματος. Αυτός είναι ο ορισμός της. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην οικονομία μας, σε όλα τα επίπεδα.Αυτή είναι η δουλειά που κάνουμε.

Τι κινήσεις κάνετε ως υπουργείο για να προσελκύσετε νέους επενδυτές στην Ελλάδα, ώστε να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις;

Καταρχάς, δεν χρειαζόμαστε μόνο επενδύσεις από νέες επιχειρήσεις. Χρειαζόμαστε επενδύσεις από τις επιχειρήσεις που, ήδη, υφίστανται. Το μεγαλύτερο κομμάτι των επενδύσεων γίνεται από επιχειρήσεις που, ήδη, υπάρχουν, διότι αυτές έχουν καλύτερη γνώση της αγοράς, καλύτερη γνώση του περιβάλλοντος και κεφάλαια. Μια νέα επιχείρηση,με την εξαίρεση κάποιας μεγάλης επιχείρησης που έρχεται από το εξωτερικό, δεν έχει τους πόρους για να κάνει μεγάλες επενδύσεις.

Αυτό που έχουμε κάνει είναι, ότι έχουμε μειώσει το κόστος της φορολογίας. Και κυρίως αυτό που λειτουργεί ως κίνητρο για την επιχείρηση, δηλαδή τη φορολογία των κερδών. Παράλληλα, έχουμε μειώσει το κέρδος των ασφαλιστικών εισφορών, έτσι ώστε το κόστος εργασίας να είναι πολύ μικρότερο. Με όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις που κάνουμε, προσπαθούμε να μειώσουμε αυτό που λέμε στην οικονομία διαχειριστικό κόστος, δηλαδή, εάν πάει κάποιος από εσάς στα οικονομικά, όταν τελειώσει το λύκειο, θα ανακαλύψει μια έννοια που λέγεται “transaction cost”, που είναι το κόστος που πληρώνει μια επιχείρηση, όχι για να παράγει κάτι, αλλά για να κάνει τη δουλειά της.

Εκεί, το κράτος έβαζε ένα πολύ μεγάλο κόστος, λόγω γραφειοκρατίας στις επιχειρήσεις. Τώρα, δίνουμε πάρα πολλά λεφτά για να ψηφιοποιηθεί και να είναι πολύ πιο γρήγορο και να μην επιβαρύνει τις επιχειρήσεις με περιττό χρόνο και κόστος.

Τι περιλαμβάνει το οικονομικό πρόγραμμα ανάκαμψης για το Νότιο Αιγαίο και πιο συγκεκριμένα για τη Ρόδο;

Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν πηγαίνει ανά περιφέρεια για να κάνει συγκεκριμένα έργα σε μια περιφέρεια. Κάνει οριζόντια έργα σε όλη τη χώρα, από τα οποία επωφελούνται όλες οι περιφέρειες.

Συμμετέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ανάκαμψη της οικονομίας της Ελλάδας;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι όλες οι χώρες της Ευρώπης μαζί και είναι ταυτόχρονα κάποιοι θεσμοί,η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία. Προφανώς, λοιπόν, συμμετέχει στην οικονομική ζωή όλων των χωρών και στην ανάκαμψη όλων των χωρών.

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) είναι ένας τρόπος, ο οποίος συμμετέχει στην ανάκαμψη, αλλά τώρα έχουμε φύγει από την περίοδο της ανάκαμψης. Η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα λεφτά που είχε το ΑΕΠ, δηλαδή το εθνικό εισόδημα που είχε το 2019 και έχει περάσει σε μια επόμενη εποχή που το στοίχημά μας δεν είναι πια η ανάκαμψη οικονομίας, αυτήν την πετύχαμε. Είχαμε ύφεση 8% τη μια χρόνια, αλλά κάναμε ανάκαμψη 8%. Φέτος κάνουμε 5%. Έχουμε φύγει, λοιπόν, από την ανάκαμψη και μπαίνουμε σε μια περίοδο που θέλουμε να έχουμε ανάπτυξη.

Το κρίσιμο ερώτημα, που δεν με ρωτήσατε, είναι πώς αυτό το επιτυγχάνεις μακροχρόνια, έτσι ώστε να μπορείτε να προσβλέπετε σε ένα καλύτερο μέλλον; Αυτό είναι η δουλειά που πρέπει να κάνει κάθε κυβέρνηση, κάθε περιφέρεια. Το πώς γίνεται είναι όλη η πολιτική συζήτηση που ακούτε.

Αν προσπαθήσετε να ακούσετε την πολιτική συζήτηση, να αφήσετε τους τσακωμούς που παρακολουθείτε, για να μπορείτε να δείτε την ουσία της κουβέντας στο βαθμό που σας αφήνουν οι τσακωμοί. Αυτό είναι η ουσία της κουβέντας. Αλλά αυτό απαιτεί, για να σας πω την αλήθεια, πολύ περισσότερη μελέτη από τη δική σας πλευρά, για να μπορείτε να καταλάβετε και να λειτουργείτε σαν πολίτες της χώρας, που αποφασίζουν με γνώση τι είναι καλύτερο γι’ αυτούς, για την οικογένειά τους, για την πόλη τους, για την περιφέρειά τους, για την πατρίδα τους.

Πώς αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι ομόλογοί σας την Ελλάδα και την οικονομία της; Έχουμε ανακτήσει την εμπιστοσύνη τους;

Ναι, με την έννοια ότι έχουμε κάνει πολλές αξιολογήσεις, οι οποίες έχουν περάσει θετικά. Είμαστε από τους πρωτοπόρους όσον αφορά στην αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά η ουσία για να επανακτήσεις την εμπιστοσύνη είναι η επενδυτική βαθμίδα. Αυτό μετράνε οι αξιολογήσεις και έχουμε φτάσει στην πηγή σχεδόν, ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Θέλουμε ένα χρόνο περίπου, μπορεί έξι μήνες από τώρα, για να την πετύχουμε και να μην κάνουμε κάποιο βαρύ σφάλμα, σε σχέση με το παρελθόν.

Επειδή συμμετέχουμε στο πρόγραμμα «Πρέσβεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», θα μπορούσατε να μας πείτε για τη συμμετοχή σας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Τι εμπειρίες αποκομίσατε και ποια η συμβολή σας σε αυτό;

Η καλύτερη συμμετοχή που είχα ήταν, όταν μέσα από μια άλλη σειρά ερωτήσεων, συνεντεύξεων, παρεμβάσεων άλλαξε ένας Κανονισμός στην Ευρώπη για το σύστημα ρύπων, και γλίτωσαν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, την εποχή εκείνη, περίπου 2 δισεκατομμύρια. Και αυτό, είχε ξεκινήσει από μια ερώτηση που είχα υποβάλει, αναδεικνύοντας μια μεγάλη αστοχία στον τρόπο που το αναλάμβαναν το σύστημα, που επέτρεπε στους Κινέζους -κατά κύριο λόγο- να κερδοσκοπούν εις βάρος των Ευρωπαίων καταναλωτών, διότι η κεντρική γραφειοκρατία είχε κάνει ένα σφάλμα στην οργάνωση.

313418020_5809091492486584_4059589702179804354_n.jpg

 

Μπορείτε να οδηγηθείτε στη διεύθυνση του άρθρου της εφημερίδας πατώντας εδώ.