Προσομοίωση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα «βιώσιμη πόλη» (2022-23)

Οι μαθητές του 4ου ΓΕ.Λ. Ρόδου συμμετείχαν στην προσομοίωση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα «βιώσιμη πόλη»...

Ο Δήμος Ρόδου διοργάνωσε την Παρασκευή, 12 Μαΐου, στο Δημαρχιακό Μέγαρο Ρόδου το πρώτο Μαθητικό Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα «Βιώσιμη Πόλη». Στο Μαθητικό Δημοτικό Συμβούλιο, μαθητές λυκείου κλήθηκαν να συνεδριάσουν και να συζητήσουν πως ονειρεύονται τις πόλεις και τα χωριά του νησιού πιο βιώσιμα. Σκοπός του Μαθητικού Δημοτικού Συμβουλίου ήταν οι μαθητές να γνωρίσουν καλύτερα τα προβλήματα διαχείρισης βιωσιμότητας του νησιού μας και μέσα από μία διαδικασία διαβούλευσης να καταλήξουν σε χρήσιμα συμπεράσματα αλλά και πρωτότυπες προτάσεις.

Το πρώτο Μαθητικό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ρόδου αποτέλεσε μια πρωτοβουλία του Δημάρχου Ρόδου, κου Αντωνίου Καμπουράκη, με συντονιστή τον Αντιδήμαρχο Επικοινωνίας, Τύπου και Εθιμοτυπίας κο Κωνσταντίνο Ταρασλιά. Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο και του Διεθνούς Συνεδρίου Προσομοίωσης Περιφερειακών Διεθνών Οργανισμών Ρόδου – RhodesMRC. Η γενική θεματική της δράσης ήταν η «Βιώσιμη Πόλη». Παρόλα αυτά, υπήρξε εξειδίκευση  σε δύο υποθεματικές: «Διαχείριση Αποβλήτων και Ανακύκλωση» και «Βιώσιμη Κινητικότητα και Οδική Ασφάλεια».

Στη συνάντηση συμμετείχαν Ημερήσια Λύκεια του νησιού, με αναλογική συμμετοχή (1 εκπρόσωπος ανά 100 μαθητές). Η διαδικασία που ακολουθήθηκε περιλάμβανε σύγχρονες πρακτικές ώστε να την κάνει ενδιαφέρουσα για τα παιδιά. Επίσης, πριν από κάθε θέμα υπήρχε ολιγόλεπτη εισήγηση από το Δήμο του θέματος προς συζήτηση.

Σε σχετικό δημοσίευμα στον τοπικό τύπο αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι οι μαθητές των Λυκείων της Ρόδου οι οποίοι πραγματοποίησαν την πρώτη τους μαθητική προσομοίωση του δημοτικού συμβουλίου, με γενικό θέμα «βιώσιμη πόλη» εντυπωσίασαν.

Κατευθυνθείτε στο δελτίο τύπου του Δήμου Ρόδου στον τοπικό τύπο πατώντας εδώ.