Συμμετοχή του 4ου ΓΕ.Λ. Ρόδου στο 13ο Συνέδριο Προσομοίωσης (MRC) (2023-24)

Καθώς τελειώνει το 2023, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι μία από τις σημαντικότερες στιγμές της για εμάς ήταν η συμμετοχή του σχολείου μας  για ακόμα μία χρονιά στο Συνέδριο Προσομοίωσης MRC, δίνοντας με αυτό τον τρόπο την ευκαιρία σε μαθητές και μαθήτριες να αντιληφθούν και να συνειδητοποιήσουν την αξία του ενεργού πολίτη.

Το 13ο Συνέδριο Προσομοίωσης, Rhodes Model Regional Co-operation (MRC) 2023 για μαθητές και μαθήτριες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία  από το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο  κατά το διάστημα 9 – 12 Νοεμβρίου. Το σχολείο μας συμμετείχε στη δράση αυτή με αποστολή 9 μαθητών. Την προετοιμασία και τον συντονισμό της αποστολής αυτής  ανέλαβε η κ. Φιλιππάκη Λίνα και τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν μαζί της οι κ. Βράκα Αναστασία και Τενέντε Αγγελική.

Ήταν μία ξεχωριστή εμπειρία για όλους τους εμπλεκομένους – και κυρίως για τους μαθητές και τις μαθήτριες – που είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε αυτό το πρωτοποριακό συνέδριο προσομοίωσης συνεδριάσεων περιφερειακών διεθνών οργανισμών, όπως είναι για παράδειγμα το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είχαν, παράλληλα, τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με την παρουσίαση και την ανάπτυξη μίας θεματολογίας με ευρύ πεδίο ενδιαφέροντος στον χώρο ενός συνεδρίου, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του διπλωμάτη. Οι επιτροπές και τα θέματα που τις απασχόλησαν ήταν: European Council: “A digital future for Europe”, Union for the Mediterranean: “Protecting Cultural Heritage during periods of conflict” και Our Planet Summit:“Ocean conversation and Protection”. Να σημειωθεί ότι το Rhodes MRC τελεί υπό την αιγίδα σημαντικών φορέων και προσώπων, όπως είναι μεταξύ άλλων το τμήμα Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ και η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η συμμετοχή αυτή ήταν για όλα τα παιδιά κάτι ξεχωριστό. Ευχαριστούμε θερμά τους διοργανωτές της εκδήλωσης και όλους τους εμπλεκομένους για την ευκαιρία που δίνουν κάθε χρόνο στους μαθητές και τις μαθήτριες να συμμετέχουν σε μία εκδήλωση άρτια διοργανωμένη, που αποτελεί για όλους και όλες μία εμπειρία ζωής.