Το 4ο ΓΕΛ στην καρδιά της Ευρώπης (2023-24)

Στην καρδιά της λήψης των αποφάσεων της Ευρώπης βρέθηκαν οι πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να δώσουν με τις νεωτεριστικές ιδέες τους έναν αέρα ανανέωσης και νεανικής ματιάς στο Στρασβούργο!

Στις 9 Νοεμβρίου 2023 δώδεκα μαθητές και μαθήτριες του 4ου ΓΕΛ Ρόδου μαζί με τις καθηγήτριές τους Αναστασία Βροντάκη και Λίνα Φιλιππάκη και την αντίστοιχη αποστολή του μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης συμμετείχαν στην προσομοίωση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Euroscola κατόπιν πρόσκλησης που δέχτηκαν μετά την επιτυχή συμμετοχή τους στο ετήσιο πρόγραμμα «Σχολεία Πρέσβεις του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου».

Το 4° Λύκειο Ρόδου εκπροσώπησαν οι μαθητές/τριες Θάλεια Δρακοπούλου, Γιώργος Καζάκης, Ναζλή Καλαΐτζη, Βικτώρια Καραπάνου, Ελίτσα Κοβάτσεβα, Μαργαρίτα Κόκκινου, Ζέτα Μάχλη, Μιχάλης Νομικού, Τζάνος Ντεμιρτζής, Γιώργος Πανορμίτης Πολυχρονίου, Μαρία Χαρτερού, Θεμιστοκλής Μιχαήλ Χατζηπλής.

Τα ίδια τα παιδιά περιέγραψαν την εμπειρία που βίωσαν ως εξής :
«Μόλις φτάσαμε και καθίσαμε στα έδρανα, μας καλωσόρισε μέσω βίντεο η πρόεδρος του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola. Στη συνέχεια, μέσω βιντεοκλήσης, απάντησε στα ερωτήματά μας σχετικά με τη λειτουργία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και την κλιματική αλλαγή η κ. Delara Burkhart, μέλος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Πήραμε επιπλέον πληροφορίες από την κ. Aleyda Hernandez Laviades η οποία συμμετέχει στην επιτροπή βιομηχανίας, έρευνας και ενέργειας.

Αφού κάναμε ένα μικρό διάλειμμα, επιστρέψαμε στο ημικύκλιο για μια προσομοίωση με θέμα "From Energy crisis towards a sustainable future: EU measures against climate change". Στο σημείο αυτό μας δόθηκε η ευκαιρία να διατυπώσουμε τις απόψεις μας, και στο τέλος να ψηφίσουμε νόμους. Η όλη διαδικασία ήταν εξαιρετικά επιμορφωτική καθώς μάθαμε από πρώτο χέρι τι πάει να πει «είμαι ευρωβουλευτής».

Το τελευταίο κομμάτι της προσομοίωσης είχε στόχο να εκφραστούμε ελεύθερα. Εμείς κληθήκαμε να απαντήσουμε σε ερωτήματα που μας έθεταν. Εστιάσαμε κυρίως στις επερχόμενες ευρωεκλογές του 2024 και στη σημασία τους. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που το λόγο πήρε ένα κορίτσι από σχολείο κωφάλαλων της Κύπρου και μίλησε στη νοηματική. Μας έδειξε ότι στο ευρωκοινοβούλιο δεν γίνονται διακρίσεις και ο λόγος όλων ανεξαιρέτως των ανθρώπων έχει δύναμη. Έτσι λοιπόν, έκλεισε για εμάς αυτή η υπέροχη εμπειρία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου».

Επίσης, πρόσθεσαν: «Η συμμετοχή μας στο Euroscola αποτελεί μια πρωτόγνωρη και εκπληκτική εμπειρία, την οποία και συνιστούμε ανεπιφύλακτα. Πέρα από το γεγονός ότι μπορεί να μάθει κανείς απίστευτα πράγματα για τη λειτουργία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου μας έφερε σε επαφή με διαφορετικούς ανθρώπους, πολιτισμούς και κουλτούρες και είμαστε πραγματικά ευγνώμονες για αυτό.

Αυτή η μοναδική ευκαιρία μας έδωσε τη δυνατότητα να προτείνουμε, να ανταλλάξουμε ιδέες και απόψεις σε ζητήματα που μας προβληματίζουν όπως η κλιματική αλλαγή, ενώ ο πλουραλισμός που επικρατούσε στο κοινοβουλίου μας μύησε στον δημοκρατικό τρόπο λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε βέβαια την άψογη συνεργασία με το Μουσικό σχολείο της Μυτιλήνης και τις αξέχαστες εμπειρίες που μας πρόσφεραν».

Το σχολείο μας επιλέχθηκε να συμμετάσχει για ακόμη μια σχολική χρονιά στο πρόγραμμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Καθώς το 2023 φτάνει στο τέλος του, είμαστε ιδιαίτερα συγκινημένοι, όταν ακούσαμε τις μαθήτριες και τους μαθητές- πρέσβεις να λένε σε συνέντευξή τους πως η εμπειρία του Euroscola ήταν ίσως η πιο σημαντική της χρονιάς.

Διαβάστε το αντίστοιχο άρθρο στον τοπικό τύπο εδώ.