Το 4ο ΓΕ.Λ. Ρόδου αρθρογραφεί στο ένθετο: «ΤΟ ΒΗΜΑ της Ευρώπης» (2023-24)

Μαζί με  ‘Το Βήμα της Κυριακής» κυκλοφόρησε στις 12 Μαΐου μαθητική εφημερίδα για την Ευρώπη, στην οποία το 4ο ΓΕ.Λ. Ρόδου συμμετείχε ως Σχολείο Πρέσβης του Ε.Κ.

Η ειδική και ξεχωριστή έκδοση της μαθητικής εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ της Ευρώπης» είναι μια εφημερίδα από τους νέους για τους νέους και για την επαφή τους με τις έννοιες της ψήφου, της δημοκρατίας, της πολιτειότητας, της δημοσίευσης και άρα της δικαιοσύνης.

Στις σελίδες της εφημερίδας οι μαθητές και οι μαθήτριες από 15 σχολεία - πρεσβευτές του Δικτύου EPAS της χώρας και από 7 σχολεία άλλων χωρών της Ευρώπης γράφουν για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις επερχόμενες Ευρωεκλογές, την Δημοκρατία και την πολιτική.

Το σχολείο μας συμμετείχε με το άρθρο: «Τα θεμέλια της Ε.Ε. στα Δωδεκάνησα», άρθρο το οποίο στοιχειοθετήθηκε με τη βοήθεια των ιστορικών γνώσεων του καθηγητή πανεπιστημίου κ. Συρόπουλου, στο οποίο αναλύεται διεξοδικά η Δωρική Εξάπολη στην Ρόδο και το παράδειγμα της για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άλλα θέματα του ένθετου είναι τα ακόλουθα:

  • Έρευνα : Ευρωπαϊστές με σκεπτικισμό οι νέοι σύμφωνα με γκάλοπ από την  Μυτιλήνη
  • Δημοσκόπηση : Η ενημέρωση των νέων στο Ναύπλιο περνά μέσα από το internet
  • Θέμα : Μαθητές και μαθήτριες από τη Γερμανία, τη Φινλανδία, την Γαλλία, την Ολλανδία, την Ιταλία, τη Ρουμανία και την Εσθονία εξηγούν τους λόγους για τους οποίους θα πάνε στην ευρωκάλπη.
  • Συνέντευξη : Νικηφόρος Διαμαντούρος. Ο πρώην Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής μιλά για τη σημασία του κράτους Δικαίου.
  • Συνέντευξη : Φερενίκη Παναγοπούλου. Το μέλος της Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη εξηγεί τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην τεχνολογία ΑΙ.
  • Θέμα : Μια αποτίμηση των πρόσφατων καταστροφών στη περιοχή της Θεσσαλίας και ο ρόλος της κλιματικής κρίσης.

Το εξώφυλλο του ένθετου κοσμεί  το έργο του εικαστικού Κώστα Βαρώτσου με τίτλο «Ευρώπη».

Μπορείτε να κατευθυνθείτε στο ένθετο πατώντας στον σύνδεσμο εδώ.

Αναλυτικά στοιχεία για τα σχολεία,  τους/τις  εκπαιδευτικούς  και τους/τις μαθητές/τριες που συνεργάστηκαν για την έκδοση του συγκεκριμένου μπορείτε να βρείτε πατώντας το σύνδεσμο εδώ.