Erasmus+
Experts at Experiments! (2023-24)
- Λεπτομέρειες
- Category: (2023-24) EXPER(imen)Ts
- Hits: 488
Την Τετάρτη 10 Απριλίου μαθητές του Β3 που συμμετέχουν στο πρόγραμμα eTwinning “EXPER(imen)Ts” έγιναν πρεσβευτές των πειραμάτων και της επιστήμης, παρουσιάζοντας μια σειρά πειραμάτων σε μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου του 5ου Γυμνάσιου Ρόδου.
Οι μαθητές του Β3 παρουσίασαν μια σειρά από πειράματα σχετικά με την ύλη της φυσικής της Β Λυκείου (γενικής παιδείας και προσανατολισμού) που συμπίπτει με ενότητες που διδάσκονται οι μαθητές στη φυσική της Γ Γυμνασίου, αλλά και κάποια πειράματα που λειτούργησαν ως έναυσμα για περαιτέρω εξερεύνηση και πυροδότηση ενδιαφέροντος.
Έτσι, ξεκινώντας από πειράματα στατικού ηλεκτρισμού για να διαπιστώσουν τα δυο διαφορετικά είδη φορτίων και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φορτίων, οι μαθητές παρουσίασαν μέσω πειραμάτων και τους τρόπους ηλέκτρισης των αντικειμένων.
Στη συνέχεια, ακολούθησαν πειράματα ηλεκτρισμού, με επίδειξη βραχυκυκλώματος και δημιουργίας ηλεκτρικού κυκλώματος με λαμπάκια σε σειρά και παράλληλα από τους μαθητές του γυμνασίου υπό την καθοδήγηση και εποπτεία των μαθητών του λυκείου
Εντυπωσιακά ήταν τα πειράματα για τους νόμους των αερίων, αφού τις εντυπώσεις «έκλεψε» η σύνθλιψη του τενεκεδένιου κουτιού με την πρόκληση της απότομης μείωσης της θερμοκρασίας και της πίεσης του εσωτερικού του κουτιού.
Οι μαθητές παρατήρησαν φαινόμενα ανάκλασης, διάθλασης και ολικής ανάκλασης, όπως και έτοιμα παρασκευάσματα στα μικροσκόπια του εργαστηρίου, ενώ παράλληλα, είχαν τη δυνατότητα να χειριστούν τα μικροσκόπια.
Η επίδειξη των πειραμάτων τελείωσε με πειράματα μαγνητισμού και ηλεκτρομαγνητισμού, που βοήθησαν τους μαθητές και τις μαθήτριες να αποκτήσουν μια πρώτη εικόνα για τα φαινόμενα και τις εφαρμογές που συνδέονται στην καθημερινότητα μας με τα μαγνητικά αποτελέσματα του ηλεκτρικού ρεύματος.
Στη συνέχεια οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εκτελέσουν μόνοι τους όποια πειράματα έβρισκαν πιο ενδιαφέροντα και να εκφράσουν τις απορίες τους στους μαθητές του Β3. Η εμπειρία ολοκληρώθηκε με ένα παιχνίδι Kahoot, με βάση το οποίο έγινε μια χαρούμενη αξιολόγηση των όσων έμαθαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του γυμνασίου και του Λυκείου.
Συνοψίζοντας, εκπαιδευτικοί και μαθητές /τριες ήταν άκρως ενθουσιασμένοι με την πορεία της παρουσίασης. Το ενδιαφέρον και η κατανόηση των μαθητών ενισχύθηκε και εμπλουτίστηκε από την χαρά της πειραματικής διαδικασίας και της επιστημονικής μεθοδολογίας που ωθεί σε νέες παρατηρήσεις, νέες υποθέσεις, νέες πειραματικές διερευνήσεις και εν τέλει νέες πρακτικές εφαρμογές. Η πειραματική διαδικασία οφείλει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διδασκαλίας των φυσικών επιστημών, πλην όμως, στην ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα με την ατελείωτη ύλη και τη στοχοπροσήλωση σε ασκήσεις που θα οδηγήσουν σε επιτυχία στις πανελλήνιες ανήκει σχεδόν στη σφαίρα του ιδεατού με αποτέλεσμα η πλειονότητα των μαθητών και μαθητριών να χάνουν το ενδιαφέρον τους για τις φυσικές επιστήμες και να τις θεωρούν δύσκολες και ακατανόητες.
Υπεύθυνη της δράσης ήταν η εκπαιδευτικός Θ. Ματζαβίνου, ενώ σημαντικοί συντελεστές για την δοκιμή και την υλοποίηση αρκετών πειραμάτων ήταν οι εκπαιδευτικοί Ε.Φλουρή και Γ. Παπαοικονόμου του σχολείου. Θερμά ευχαριστήρια στον διευθυντή του 5ου Γυμνασίου κο Μ. Χατζηνικόλα για την αποδοχή της πρόσκλησης και την οργάνωση από μέρους του της επίσκεψης των μαθητών και μαθητριών του 5ου Γυμνασίου Ρόδου και στους εξαιρετικούς συναδέλφους κα Β. Ντάκα (Χημικό) και κο Ε. Συριανίδη (Φυσικό) που με αμείωτη χαρά συνόδευσαν τους μαθητές και τις μαθήτριες τους και συνεισέφεραν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Επίσης, θερμά ευχαριστήρια στον διευθυντή του Γυμνασίου Καλυθιών κο Θ. Σολδάτο και τον υπέυθυνο του Σ.Ε.Φ.Ε. Καλυθιών κο Β. Ράμο για την παραχώρηση εργαστηριακών οργάνων που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.