Erasmus+

Το 4ο ΓΕΛ Ρόδου πρωτοπόρος για ακόμη μια χρονιά στο eTwinning (2024-25)

To 4o ΓΕΛ Ρόδου κατάφερε να αποκομίσει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά 2 ευρωπαϊκές ετικέτες ποιότητας και 3 εθνικές ετικέτες ποιότητας για ευρωπαϊκά έργα eTwinning,...

σε μαθήματα ξένων γλωσσών, αλλά και φυσικών επιστημών, ως επιστέγασμα της προσπάθειας μαθητών/-τριών και εκπαιδευτικών. 

Πιο συγκεκριμένα, τα δυο προγράμματα που απέσπασαν εθνικές και ευρωπαϊκές ετικέτες ποιότητας είναι 2 γερμανόφωνα έργα eTwinning που υλοποιήθηκαν το σχολικό έτος 2023-24 με τμήματα της Α’ Λυκείου στο μάθημα των γερμανικών και υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας γερμανικών κας Σεμερτζίδου Ελπίδας. Ενώ, το τρίτο έργο που απέσπασε εθνική ετικέτα ποιότητας είναι το αγγλόφωνο έργο “EXPER(imen)Ts” που πραγματοποιήθηκε επίσης το σχολικό έτος 2023-24 με μαθητές/-τριες του τμήματος Β3 υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας φυσικής κας Ματζαβίνου.

Στο έργο “Universum Challenges” μαθητές/-τριες από 4 χώρες συνεργάστηκαν για να εξερευνήσουν το ηλιακό μας σύστημα, να μάθουν για τη ζωή των αστροναυτών στο διάστημα, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, μαθαίνοντας έτσι την ξένη γλώσσα σε ένα φιλικό και ενδιαφέρον περιβάλλον. Έγιναν οι ίδιοι/-ιες ερευνητές/-τριες, ανακαλύπτοντας την νέα γνώση και μεταφέροντας την στην ξένη γλώσσα με τη χρήση ψηφιακών, συνεργατικών εργαλείων. Ενεπλάκησαν σε δημιουργικές εργασίες χρησιμοποιώντας κριτικά την νέα γνώση στην ξένη γλώσσα. Οι μαθητές/-τριες δοκίμασαν ψηφιακά εργαλεία, αντάλλαξαν απόψεις, εμπειρίες με τους υπόλοιπους εταίρους και συνεργάστηκαν μαζί τους για κοινά μαθησιακά προϊόντα. Το τελικό έργο ήταν η δημιουργία μιας ιστοσελίδας, με παρουσίαση όλων των δραστηριοτήτων.

Tο δεύτερο έργο "Tradition trifft Moderne - Brücken zwischen Gestern und Morgen“ είναι ένα διαπολιτισμικό πρόγραμμα που έφερε σε επαφή μαθητές/-τριες από διαφορετικές χώρες, όπως η Πολωνία, η Γερμανία, Ισπανία και η Ελλάδα. Οι μαθητές/-τριες σύγκριναν τη σχολική ζωή, τις γιορτές, τις δραστηριότητες αναψυχής των γονέων και των παππούδων τους με το σήμερα. Διερεύνησαν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτών των αλλαγών, συζήτησαν το ρόλο των νέων τεχνολογιών σε αυτή την αλλαγή.

Πήραν συνέντευξη από τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους για να αποκτήσουν πληροφορίες για το παρελθόν. Το πρόγραμμα προώθησε την ευαισθητοποίηση για τις πολιτισμικές διαφορές και ομοιότητες και δίδαξε στους μαθητές τη σημασία της παράδοσης και της προόδου σε έναν διασυνδεδεμένο κόσμο. Στο τέλος του έργου, παρουσιάστηκαν τα ευρήματά των μαθητών/-τριών σε δημιουργικές μορφές.

Το τρίτο έργο “EXPER(imen)Ts” είναι ένα πρόγραμμα στο οποίο μαθητές από Ελλάδα, Κροατία, Πολωνία, Ιορδανία και Μολδαβία συνεργάστηκαν διερευνώντας έννοιες της φυσικής και της χημείας και πραγματοποίησαν πειράματα προκειμένου να επιβεβαιώσουν τις θεωρητικές τους υποθέσεις και να εμβαθύνουν στις έννοιες που διαπραγματεύτηκαν στα αντικείμενα της φυσικής και της χημείας κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Οι μαθητές πειραματίστηκαν, βιντεοσκόπησαν τα πειράματα τους, τα οποία ανέβασαν στο διαδίκτυο σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το YouTube και το TikTok, προκειμένου να βοηθήσουν στη διάχυση της επιστημονικής σκέψης. Επίσης, παρουσίασαν τα πειράματα τους σε ανοιχτές εκδηλώσεις για το κοινό και για μαθητές άλλων τάξεων ή σχολείων λειτουργώντας ως πολλαπλασιαστές της γνώσης.

Τα έργα eTwinning αποτελούν μια καινοτόμα προσέγγιση της μαθησιακής διαδικασίας που προσφέρουν σε εκπαιδευτικούς και μαθητές/-τριες την ευκαιρία να προσεγγίσουν τη μαθησιακή διαδικασία μέσα από ένα νέο πλαίσιο που συνδυάζει τα εργαλεία της ψηφιακής εποχής με την παραδοσιακή διαδασκαλία, ενώ παράλληλα δημιουργούνται διεθνή δίκτυα συνεργασίας εκπαιδευτικών και μαθητών/-τριών.

Συγχαρητήρια σε μαθητές/-τριες και εκπαιδευτικούς!

Διαβάστε το αντίστοιχο άρθρο στον τοπικό τύπο πατώντας εδώ.