Erasmus+

Εθνική ετικέτα ποιότητας e-Twinning για το “Halte dein Gehirn Fit”(2022-23)

Κατά το Σχ. Ετος 2021-2022 υλοποιήθηκε το γερμανόφωνο έργο e-Twinning: “Halte dein Gehirn Fit”,  από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Μάιο με μαθητές του Α3 του 4ου ΓΕΛ Ρόδου...

Η γλώσσα υλοποίησης του έργου ήταν  τα γερμανικά. Οι μαθητές ανακάλυψαν πως λειτουργεί ο εγκέφαλός μας, τι είναι αναγκαίο για την αποδοτική λειτουργία του, τι είναι βλαβερό και ωφέλιμο για αυτόν και κατ΄ επέκταση, εντόπισαν νέες στρατηγικές μάθησης για βελτίωση της μελέτης τους. Έγιναν οι ίδιοι ερευνητές, εντοπίζοντας και διασταυρώνοντας πληροφορίες στο διαδίκτυο, αλλά και μέσα από βιωματικές εμπειρίες. Οι δραστηριότητες επιλέχθηκαν μαζί με τις άλλες ευρωπαίες συναδέλφους. Οι μαθητές δοκίμασαν εφαρμογές, τρόπους που μπορούν να βελτιώσουν τη διαδικασία της μάθησης, αλλά αντάλλαξαν απόψεις, εμπειρίες με τους υπόλοιπους εταίρους. Το τελικό μας έργο ήταν η δημιουργία μιας ιστοσελίδας, όπου παρουσιάζονταν όλες οι δραστηριότητες μας.  

Το έργο βραβεύτηκε με την εθνική ετικέτα ποιότητας από την εθνική υπηρεσία e-Twinning τόσο για την ενδιαφέρουσα θεματολογία του, όσο και για την ενσωμάτωσή του στο μάθημα της ξένης γλώσσας. Στα θετικά του σημεία προσμετρώνται : οι ποικιλία των δράσεων , η συνεργασία των μαθητών σε διακρατικές ομάδες, η χρήση των ΤΠΕ και η ενεργή συμμετοχή των μαθητών.

Όλες αυτές οι δραστηριότητες, έβγαλαν τους μαθητές έξω από τα στενά όρια της τάξης προσδίδοντας στο μάθημα μια ευρωπαϊκή διάσταση, ενδυναμώνοντας την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των λαών, αλλά και ενισχύοντας τα κίνητρά τους για μάθηση μέσα από τη συμμετοχή τους σε αυθεντικές καταστάσεις και τη χρήση νέων τεχνολογιών. Έμαθαν να επικοινωνούν με άλλους Ευρωπαίους, να κάνουν πλάνα και επιλογές, να παίρνουν αποφάσεις από κοινού, να επιχειρηματολογούν και να συμβιβάζονται. Μεταβαίνοντας έτσι από τη μηχανική αναπαραγωγή γνώσεων στη δημιουργική μάθηση.

Συνοψίζοντας, θα λέγαμε ότι το eTwinning "ρίχνει μια γέφυρα" προς την Ευρώπη και βοηθάει τους μαθητές να αποκτήσουν καλύτερα εφόδια για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της πραγματικής ζωής.