Δειγματική Διδασκαλία Ανοιχτής Διερευνητικής Μάθησης – Φυσική Γενικής παιδείας Β’ Λυκείου (2024-25)

Tην Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου στο χώρο του 4ου ΓΕΛ Ρόδου το 4ο ΓΕΛ Ρόδου σε συνεργασία με το Σύλλογο Διάδοσης Φυσικών Επιστημών, το Σχολικό Σύμβουλο Φυσικών Επιστημών Δωδεκανήσου και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου,

στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ KA220 "Digital for Active Education" με κωδικό 2023-1-PT01-KA220-SCH-000166387 διοργάνωσαν δειγματική διδασκαλία με θέμα:

"Μέτρηση ωμικής αντίστασης μέσω ανοιχτής διερευνητικής μάθησης - Open Inquiry Learning"

Κατά τη διδασκαλία οι μαθητές/τριες κλήθηκαν να μετρήσουν την αντίσταση ενός ωμικού αντιστάτη εφαρμόζοντας στην πράξη αυτά που είχαν μάθει στη θεωρία.

Στη συγκεκριμένη προσέγγιση, οι μαθητές/τριες ήταν εκείνοι/ες που πρότειναν τα βήματα της μεθόδου που ακολούθησαν για να μπορέσουν να βρουν την τιμή της αντίστασης. Έτσι, αντίθετα με τη συνηθισμένη καθοδηγούμενη διδασκαλία οι μαθητές/τριες πρότειναν τα μεγέθη που θα μετρήσουν, το κύκλωμα που θα δημιουργήσουν για να πάρουν τις μετρήσεις τους, το βήμα με το οποίο θα μεταβάλλουν το ένα μέγεθος για να πάρουν αρκετές μετρήσεις, τον αριθμό των μετρήσεων κ.λ.π. Στη συνέχεια, συνεργάστηκαν μεταξύ τους για να υλοποιήσουν το προτεινόμενο κύκλωμα, να λάβουν κατάλληλες μετρήσεις, επεξεργαστούν τα δεδομένα και να φτάσουν σε τελικό αποτέλεσμα. Ο ρόλος της διδάσκουσας κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας ήταν συντονιστικός και διευκολυντικός ως προς τυχόν προβλήματα που ανέκυπταν κατά τη συνδεσμολογία των στοιχείων του κυκλώματος.

Πριν την δειγματική διδασκαλία έγινε μια εισαγωγή από τη διδάσκουσα στους/στις παρευρισκόμενους/ες εκπαιδευτικούς προκειμένου να εξηγήσει τους στόχους της συγκεκριμένης διδασκαλίας και τον τρόπο με τον οποίο είχε εργαστεί σε προηγούμενα μαθήματα ώστε οι μαθητές/τριες να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στο συγκεκριμένο ζητούμενο.

Μετά το πέρας της διδασκαλίας ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των εκπαιδευτικών και των μαθητών/τριών οι οποίοι/ες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια αξιολόγησης της διαδικασίας. Αφού αποχώρησαν οι μαθητές/τριες παρουσιάστηκαν τα στοιχεία της ανοιχτής διερευνητικής μάθησης που διαφοροποιούν τη συγκεκριμένη προσέγγιση από άλλες μεθόδους διδασκαλίας, όπως για παράδειγμα η επιβεβαιωτική διερευνητική μάθηση ή η καθοδηγούμενη διερευνητική μάθηση.

 

Κείμενο αποποίησης ευθύνης

«Το σχέδιο Erasmus+ KA220 με κωδικό 2023-1-PT01-KA220-SCH-000166387 και τίτλο “Digital for Active Education” είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι αποκλειστικά του συγγραφέα και δεν αντανακλούν κατ' ανάγκη τις απόψεις και τις γνώμες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της Εθνικής Πορτογαλικής Υπηρεσίας. Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε ο Εθνικός Πορτογαλικός Οργανισμός μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι γι' αυτές».