Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης (2022-23)

Οι μαθητές του 4ου ΓΕ.Λ. Ρόδου πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023 το πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης, στον προαύλιο χώρο του σχολείου...

Η εαρινή ισημερία την Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023 σηματοδοτεί την αρχή της άνοιξης. Την ημέρα αυτή ο Ήλιος βρίσκεται κάθετα πάνω από τον ισημερινό της Γης και η διάρκεια της ημέρας είναι περίπου ίση με της νύχτας.

Το πείραμα του Ερατοσθένη (276 π.Χ. – 194 π.Χ., αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου)  είναι ένα από τα πιο σημαντικά πειράματα στην ιστορία της αστρονομίας και της γεωμετρίας. Σύμφωνα με τον Κλεομήδη, ο Ερατοσθένης γύρω στο 240 π.Χ. υπολόγισε την περιφέρεια της Γης χρησιμοποιώντας το ύψος του Ηλίου κατά το θερινό ηλιοστάσιο σε δύο διαφορετικά γεωγραφικά σημεία, που όμως βρίσκονταν στον ίδιο (περίπου) μεσημβρινό: κοντά στην Αλεξάνδρεια και στη νήσο Ελεφαντίνη -όπου ο Ήλιος ήταν στο ζενίθ του ουρανού- κοντά στη Συήνη (σημερινό Ασουάν, Αίγυπτος).Το πείραμα βασίζεται στην παρατήρηση ότι οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν σε διαφορετικές γωνίες σε διαφορετικά σημεία της Γης.

Συγκεκριμένα, αν κάποιος μετρήσει τη γωνία της σκιάς που προκαλεί ένας κάθετο αντικείμενο στον ήλιο σε δύο διαφορετικά σημεία της Γης, και μετρήσει την απόσταση μεταξύ των δύο σημείων τότε μπορεί να υπολογίσει την ακτίνα  και την περίμετρο της Γης.

Βασικός στόχος της δράσης είναι η ανάδειξη του πειράματος, ως αναπόσπαστου συστατικού της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσα από την συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών σε βιωματικές και συνεργατικές, ανακαλυπτικές δραστηριότητες με πολλά παιδαγωγικά οφέλη όπως:

  • ·         την ανάπτυξη των επιστημονικών δεξιοτήτων
  • ·         την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης
  • ·         την ανάπτυξη της ομαδικής εργασίας
  • ·         την ανάπτυξη του ενδιαφέροντος για τις επιστήμες
  • ·         την εφαρμογή των Μαθηματικών, της Φυσικής και της Αστρονομίας σε προβλήματα από τον φυσικό κόσμο.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε σχετικό βίντεο με πληροφορίες για το πείραμα του Ερατοσθένη πατώντας εδώ.