Bloody Games (2022-23)

Οι μαθητές/τριες μας έγιναν επιστήμονες και ακολούθησαν εργαστηριακή προσομοίωση της διαδικασίας εύρεσης της ομάδας αίματος και του παράγοντα Rhesus…

Μπορεί να γίνει η μάθηση ανακάλυψη, χαρά και παιχνίδι; Στο 4ο ΓΕ. Λ. Ρόδου βρίσκουμε καθημερινά τρόπους να προσεγγίζουμε τη μάθηση με κέφι και δημιουργικότητα. Ακόμη και όταν πρόκειται για τις ομάδες αίματος!

Το αίμα διαχωρίζεται κυρίως με το σύστημα ταξινόμησης ΑΒΟ, το οποίο βασίζεται στην παρουσία τριών ουσιών στο εξωτερικό μέρος της επιφάνειας του ερυθρού αιμοσφαιρίου, οι οποίες ονομάζονται αντιγόνα. Η παρουσία ή απουσία των Α ή Β αντιγόνων στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων καθορίζει τον τύπο αίματος ενός ανθρώπου, στο σύστημα ΑΒΟ. Αυτό οδηγεί στην ταυτοποίηση τεσσάρων κύριων ομάδων αίματος: Α, Β, ΑΒ (όταν υπάρχουν και τα δύο αντιγόνα) και Ο (όταν δεν υπάρχει κανένα από τα αντιγόνα). Ένα τρίτο σημαντικό αντιγόνο του αίματος είναι ο παράγοντας Rhesus (Rh) ή αντιγόνο D. Άτομα με το αντιγόνο D είναι Rhesus θετικά και αυτά που δεν το έχουν, Rhesus αρνητικά.

Για να ταυτοποιήσουμε την ομάδα αίματος ενός ανθρώπου, αντισώματα (που καλούνται συγκολλητίνες και μερικές φορές αναφέρονται ως αντιορός) προστίθενται ως λίγες σταγόνες στο αίμα. Αυτές οι συγκολλητίνες συνδέονται στα αντιγόνα πάνω στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων, προκαλώντας συσσωμάτωμα κυττάρων ή το σχηματισμό θρόμβου. Αν σχηματιστεί θρόμβος σε ένα δείγμα αίματος τότε το σχετικό αντιγόνο είναι παρόν. Η ομάδα αίματος μπορεί να καθοριστεί, όταν έχουν ελεγχθεί όλα τα αντιγόνα.

Σε μια διαδικασία καθόλα ασφαλή, οι  μαθητές/τριες λειτουργώντας ως μικροί επιστήμονες μέσα από ένα παιχνίδι ρόλων ταυτοποίησαν τις ομάδες αίματος και τον παράγοντα Rhesus διαφορετικών δειγμάτων «αίματος», σε ένα σενάριο κατά το οποίο χρειαζόταν να γίνει άμεσα μετάγγιση αίματος σε τραυματίες τροχαίου δυστυχήματος.