Τελικά η Γη γυρίζει; (2022-23)

Πώς μπορώ να ελέγξω πειραματικά την περιστροφή της Γης γύρω από τον άξονα της;

Οι μαθητές/τριες του 4ου ΓΕ.Λ. Ρόδου μέσα από την παρατήρηση, τη δοκιμή και το λάθος κατάφεραν στην 1η βραδιά αστροπαρατήρησης στον προαύλιο χώρο του ενυδρείου, να προσεγγίσουν την έννοια του φαινομένου της ιδιοπεριστροφής της Γης. 

Πράγματι, οι μαθητές/τριες παρατήρησαν ότι ενώ αρχικά, ο προς παρατήρηση πλανήτης (Δίας) βρισκόταν στο κέντρο του προσοφθάλμιου φακού του τηλεσκοπίου, καθώς περνούσε ο χρόνος ο πλανήτης μετακινούταν μέσα στον προσοφθάλμιο φακό («έτρεχε μέσα στον προσοφθάλμιο»). Μετά από διερεύνηση, μέσω ερωτήσεων, για την πιθανή αιτία του φαινομένου , οι μαθητές/τριες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην περιστροφή της γης γύρω από τον άξονα της. Μάλιστα οι μαθητές πρότειναν και βρήκαν  «λύσεις» προκειμένου να μπορούμε να βλέπουμε συνεχώς τον πλανήτη στο κέντρο του προσοφθάλμιου. Μέσα από τη διαδικασία της δοκιμής και του λάθους τα παιδιά κατάφεραν περιστρέφοντας τους τηλεσκοπικούς άξονες του τηλεσκοπίου να κρατούν τον πλανήτη εντός του οπτικού πεδίου του προσοφθάλμιου φακού.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το 4ο ΓΕΛ Ρόδου με τη συνεργασία του κου Κουφού και ήταν ανοιχτή προς το κοινό, ενώ έγινε στα πλαίσια του προγράμματος “Διαχείριση Φυσικών Πόρων”, σε μια προσπάθεια για την κατανόηση μεταξύ των άλλων της σπουδαιότητας του σκοτεινού ουρανού.