Διάχυση τεχνογνωσίας από το 4ο ΓΕ.Λ. Ρόδου στην εκπαίδευση STEM (2023-24)

Την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023 στο Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών “R. Franklin” 2 τριμελείς ομάδες μαθητών της Β΄ Λυκείου προπονήθηκαν για τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό EOES, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Α. Τενέντε (Βιολόγος), Θ.Ματζαβίνου (Φυσικός) και Ι. Παπαοικονόμου (Φυσικός), παρουσία εκπαιδευτικών των κλάδων ΠΕ04 - ΠΕ85 της Ρόδου και του Σύμβουλου Εκπαίδευσης ΠΕ04 Δωδεκανήσων κου Στ. Ορφανού.

Η κα Α. Τενέντε παρουσίασε στους εκπαιδευτικούς πως μέσα από πολλαπλές προσπάθειες δοκιμής και λάθους οι μαθητές εξοικειώνονται με τη δημιουργία παρασκευασμάτων και επιτυγχάνουν να απεικονίσουν το οπτικό πεδίο στο φύλλο εργασίας. Ενώ η κα Ματζαβίνου και ο κος Παπαοικονόμου καθοδήγησαν τους μαθητές ώστε να ολοκληρώσουν την πραγματοποίηση πειράματος με ηλεκτρικό κύκλωμα.

Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων κατέστη σαφές ότι οι μαθητές είναι αναγκαίο να αναπτύξουν συνεργατικές δεξιότητες, κριτική και αναλυτική σκέψη. Παράλληλα, χρειάζεται να αναπτύξουν δεξιότητες χρήσεις τεχνολογικού εξοπλισμού ώστε  μέσα από την εφαρμογή των γνώσεων των μαθηματικών και των φυσικών επιστημών που αποκτούν ή διευρύνουν, να μπορέσουν να οδηγηθούν σε συμπεράσματα, αναφορικά με τα ζητούμενα των εκάστοτε πειραμάτων.