Μαθαίνοντας για την κλιματική αλλαγή μέσα από μια θεατρική παράσταση (2022-23)

Κατά τη διάρκεια του Απριλίου οι μαθητέ/τριες της Α΄ και Β΄ Λυκείου είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τη θεατρική παράσταση “Η γήινη μας μοναξιά” από την Ομάδα Θεάτρου Επιστήμης του 4ου ΓΕ.Λ. Ρόδου.

Η θεατρική παράσταση “Η γήινη μας μοναξιά” είναι μια παράσταση που δημιούργησε η Ομάδα Θεάτρου Επιστήμης του σχολείου και αναφέρεται στην κλιματική αλλαγή και στην δυνατότητα εποίκησης του πλανήτη Άρη. Συγκεκριμένα, με αφορμή τη δήλωση του διάσημου φυσικού Στίβεν Χόκινγκ ότι «η ανθρωπότητα πρέπει να γίνει ένα πολύ-πλανητικό είδος προκειμένου να αποφύγει την εξαφάνισή της» οι έφηβοι ηθοποιοί ξεδιπλώνουν στη σκηνή τις ανησυχίες  και τους προβληματισμούς τους για την κλιματική αλλαγή και το μέλλον του πλανήτη μας.

Πως θα ήταν άραγε η ζωή στον Άρη; Θα επιβιώσει το ανθρώπινο είδος μετά την κλιματική καταστροφή; Θα μπορέσει η τεχνολογία να δώσει λύσεις στα αδιέξοδα που θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα; 

Μήπως η πλεονεξία και η φιλοδοξία έχει αποπροσανατολίσει το ανθρώπινο είδος; «Λυπάμαι κύριε Χόκινγκ, αλλά το σχέδιο σας είναι απαράδεκτο! Μόνο αν μάθουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας, τους γύρω μας, και κάθε γήινο δημιούργημα, μόνο τότε θα απαλύνουμε τη γήινή μας μοναξιά και θα σταματήσουμε να είμαστε καταστροφικοί. Γιατί μόνο στη Γη μπορούμε να ζήσουμε και η ζωή μας εξαρτάται από τη ζωή της Γης!»

Το θεατρικό έργο παρουσιάστηκε και στις 8 Απριλίου σε μια παράσταση ανοιχτή για το ευρύ κοινό.