Erasmus+

4η Διακρατική συνάντηση του Erasmus+ KA229 με θέμα " Traditional Sports for Integration and Equality in Europe " (2022-23)

20230214_132312.jpg

Στην τέταρτη συνάντηση του σχεδίου Erasmus+ KA229 με θέμα " Traditional Sports for Integration and Equality in Europe " συμμετείχαν εκπρόσωποι του 4ο ΓΕΛ Ρόδου.

 

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε από τις 13 έως και τις 17 Φεβρουαρίου 2023  στην πόλη Κόσιτσε της Σλοβακίας, στο σχολείο Stredná Zdravotnícka. Από το 4ο ΓΕΛ Ρόδου συμμετείχαν οι μαθήτριες Αγγελή Άννα, Γιωργά -Σπανού Βάλια-Ισιδώρα, Καραγιάννη Αιμιλία και Μάτση Κατερίνα συνοδευόμενες από τις καθηγήτριες Τσακανίκα Ευαγγελία και Φιλιππάκη Λίνα. Συντονίστρια του προγράμματος είναι η εκπαιδευτικός Τενέντε Αγγελική .

20230213_091518.jpg

Στο Ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό σχέδιο, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη συμμετέχουν από την Ελλάδα, το 4ο ΓΕΛ Ρόδου, από την Ισπανία ως συντονιστής του σχεδίου, το Centro San Viator, από τη Γαλλία, το College Milles Roches, από την Σλοβακία, το Stredná Zdravotnícka škola και απο την Τουρκία, το Ozel Yenimahalle Final Okullari. Οι προηγούμενες συναντήσεις είχαν πραγματοποιηθεί στη Ρόδο, την Άγκυρα και το Reunion. 

Την Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου, την πρώτη ημέρα της συνάντησης, οι ομάδες από όλες τις χώρες συναντήθηκαν στο σχολείο Stredná Zdravotnícka. Μετά τη θερμή υποδοχή και τη γνωριμία όλων των αντιπροσωπειών, έγινε παρουσίαση του σχολείου που λειτουργεί από το 1949. Πρόκειται για ένα τετραετές σχολείο. Οι απόφοιτοί του εργάζονται σε νοσοκομεία και στον ευρύτερο ιατρικό τομέα. Οι ειδικότητες που μπορούν να ακολουθήσουν οι μαθητές είναι φαρμακευτική, μικροβιολογία, οφθαλμιατρική, οπτομετρική, οδοντοτεχνική, διατροφολογία και ακτινολογία. Εκτός από τα θεωρητικά αντικείμενα, οι μαθητές παρακολουθούν στις εγκαταστάσεις του σχολείου και εργαστηριακά μαθήματα. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, οι μαθητές όλων των αντιπροσωπειών είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε εργαστήρια οπτομετρίας, οδοντοτεχνικής και φαρμακολογίας και να αντιληφθούν την αξία της βιωματικής μάθησης.

 

Στη συνέχεια, όλες οι ομάδες συγκεντρώθηκαν σε αίθουσα του σχολείου όπου, με παρότρυνση της διευθύντριας του σχολείου, έγινε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του μεγάλου σεισμού στην Τουρκία που μας είχε συγκλονίσει όλους. Κατόπιν, μαθητές του τμήματος διατροφολογίας του σχολείου παρουσίασαν τις βασικές αρχές της υγιεινής διατροφής και της αξίας της και αναφέρθηκαν στις διατροφικές ανάγκες των αθλητών. Ακολούθησε παρουσίαση από την κάθε ομάδα-χώρα με θέμα "Τα αθλήματα και η ισότητα των φύλων".

Η ομάδα του 4ου ΓΕΛ Ρόδου αφού παρουσίασε στατιστικά δεδομένα για την άνιση συμμετοχή αντρών και γυναικών σε κάποια αθλήματα, αποφάσισε να προβάλει κάποια φωτεινά παραδείγματα. Έτσι παρουσίασαν συνέντευξη της γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου του σχολείου μας, που την προηγούμενη χρονιά κατέκτησε την 4η θέση στο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου. Οι μαθήτριες Βογιατζή Ραφαέλα, Παππά Ουρανία, Ρένεση Κατερίνα και Παντέρη Αγγελική μίλησαν για την εμπειρία τους και την πορεία ως τους ημιτελικούς σε ένα άθλημα κυρίως ανδροκρατούμενο. Στην συνέχεια, παρουσίασαν το παράδειγμα της καθηγήτριας αγγλικών του σχολείου, κυρίας Βράκα Νατάσας, που ταυτόχρονα είναι διαιτήτρια καλαθοσφαίρισης τοπικού πρωταθλήματος Δωδεκανήσου και εθνικών πρωταθλημάτων μπάσκετ με αμαξίδιο. Η εκπαιδευτικός μετέφερε τις εμπειρίες της από ένα χώρο, στον οποίο η γυναικεία παρουσία είναι πάρα πολύ μικρή. Τέλος παρουσιάστηκε συνέντευξη των παικτών της ομάδας μπάσκετ με αμαξίδιο «Γ.Σ. Δωδεκάνησος», Μιχάλη Χατζηδημητρίου, Μανώλη Χατζηκαντή και Ανδρέα Λούκα που μίλησαν γενικά για τη σημασία των ίσων ευκαιριών στον αθλητισμό και επισήμαναν ότι οι ομάδες μπάσκετ με αμαξίδιο είναι μεικτές ομάδες. Όλες οι παρουσιάσεις ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, καθώς μετέφεραν τις συνήθειες της κάθε χώρας και ανέδειξαν την ανάγκη για ίσες ευκαιρίες στον αθλητισμό. 

Η παρουσίαση της Τούρκικης ομάδας έκλεισε με ένα ειλικρινές «Ευχαριστώ» για τη βοήθεια που παρείχαν στους σεισμόπληκτους οι χώρες που συμμετέχουν στο σχέδιο. Η στιγμή ήταν ιδιαίτερα συγκινητική, αφού προβλήθηκαν και σχετικές εικόνες, αποδεικνύοντας έμπρακτα πως μόνο με την αλληλοϋποστήριξη μπορούν να αντιμετωπιστούν οι δύσκολες καταστάσεις. Πριν την αποχώρηση από το σχολείο προσφέρθηκαν δώρα από το νησί της Ρόδου, τα οποία είχαν προσφερθεί από τη Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου. 

Ακολούθησε ξενάγηση της πόλης από τον διάσημο συγγραφέα Milan Kolcún, ο οποίος με τον γλαφυρό του λόγο μετέφερε τα παιδιά σε διάφορες χρονικές περιόδους, συνδέοντάς τες με τις τοποθεσίες/αξιοθέατα που επισκεπτόμασταν κάθε φορά. Κατά την ξενάγηση πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον ιδιαίτερα εντυπωσιακό καθεδρικό ναό της πόλης και στο Δημαρχείο. Ο καθεδρικός ναός της Αγίας Ελισάβετ, γοτθικής αρχιτεκτονικής, που κατασκευάστηκε τον 14ο αιώνα, είναι ο μεγαλύτερος ναός της Σλοβακίας. Μπρούτζινη πινακίδα στον κεντρικό δρόμο του Κόσιτσε απεικονίζει τον χάρτη της Ελλάδας, αφού ο Béla Gerster, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κόσιτσε, ήταν ο πρώτος μηχανικός που δούλεψε στην κατασκευή της διώρυγας της Κορίνθου, ενώ έξω από τον καθεδρικό ναό ήταν χαραγμένο το όνομα του Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, σε ένδειξη τιμής, για την επίσκεψή του στο Κόσιτσε στις 10.4.2002 ως πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ανάλογα σημεία σύνδεσης υπήρχαν για όλες τις υπόλοιπες χώρες του σχεδίου και έτσι έγινε αντιληπτό πως η αλληλεπίδραση μεταξύ των χωρών ήταν αδιάλειπτη.

20230217_095828.jpg

Μέσα από την τοπική ιστορία τα παιδιά άρχισαν να αντιλαμβάνονται καλύτερα πώς διαμορφώθηκε το σημερινό κράτος της Σλοβακίας και τον ρόλο που διαδραμάτισε σε αυτό το Κόσιτσε, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σλοβακίας. Η ημέρα έκλεισε με αγώνα μπόουλινγκ, όπου σε κάθε ομάδα συμμετείχαν παιδιά από διαφορετικές χώρες, παρέχοντάς τους έτσι την ευκαιρία να γνωριστούν καλύτερα. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε μαθήτρια του 4ου ΓΕ.Λ Ρόδου: «Το πιο ενδιαφέρον εκείνη τη μέρα ήταν η επίσκεψη στα εργαστήρια του σχολείου. Δεν φανταζόμουν ποτέ πως εκείνη την ημέρα θα παρασκεύαζα ένα φάρμακο! Επίσης ήταν πολύ διασκεδαστικό το μπόουλινγκ και μας έφερε όλους πιο κοντά.»

20230213_114734.jpg

Την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, 2η ημέρα της συνάντησης, οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν την περιοχή Strbske Pleso στα όρη Υψηλά Τάτρα (Tatry Wysokie). Τα Υψηλά Τάτρα είναι οροσειρά που απλώνεται κατά μήκος των βόρειων συνόρων της Σλοβακίας με τη νότια Πολωνία. Ανήκουν στο σύστημα οροσειρών που είναι γνωστό ως Καρπάθια Όρη. Εκεί λίγες ημέρες νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί διεθνής διαγωνισμός δημιουργίας γλυπτών από πάγο και οι συμμετέχοντες ιδιαίτερα από το τροπικό νησί Reunion και τη Ρόδο εντυπωσιάστηκαν μπροστά σε θαυμάσια αυτά έργα τέχνης από πάγο, μιας τεχνοτροπίας που δεν είχαν δει πότε ξανά.

20230214_110351.jpg

 

Πριν την αποχώρησή τους οι ομάδες δημιούργησαν από κοινού ένα βίντεο στο κατάλευκο χιονισμένο τοπίο, όπου η κάθε ομάδα απηύθυνε χαιρετισμό στη μητρική της γλώσσα. Αφετηρία για τη δημιουργία αυτού του βίντεο ήταν η αρχή της πολυγλωσσίας που ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η διατήρηση της γλώσσας κάθε κράτους μέλους αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Οι διαφορετικές γλώσσες δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση εμπόδιο για συνεργασία και ομαλή συνύπαρξη, αλλά αντιθέτως ενισχύουν τον πολιτιστικό πλούτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην συνέχεια οι συμμετέχοντες συνάντησαν τον ολυμπιονίκη του διάθλου, δηλαδή του cross country ski μαζί με σκοποβολή, στους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες στο Βανκούβερ το 2010, Paval Hurajt, και του πήραν συνέντευξη. Ο κύριος Hurajt με την πορεία της ζωής του ήταν μια ζωντανή έμπνευση για όλους. 

Η ημέρα έκλεισε σε χιονοδρομικό κέντρο όπου οι μαθητές απόλαυσαν το χιόνι κάνοντας «τσουλήθρα» με κουλούρες και η πλαγιά του βουνού γέμισε με τα γέλια ανέμελων και ευτυχισμένων παιδιών που είχαν γίνει ήδη μια μεγάλη παρέα. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια μαθήτριας του 4ου ΓΕ.Λ. Ρόδου: «Πρώτη φορά βρέθηκα στα χιόνια! Παίξαμε χιονοπολεμο! Αυτή η μέρα με έκανε να αγαπήσω το χιόνι και θα τη θυμάμαι για πάντα!"

.20230214_112833.jpg

Την Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου, την 3η ημέρα της συνάντησης, οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, το σπήλαιο Domica. Πραγματικά εντυπωσιακό το σπήλαιο έχει διαμορφωθεί από τη φύση εδώ και εκατομμύρια χρόνια και έχει τη δική του πανίδα. Η ανθρώπινη παρουσία έχει τεκμηριωθεί και χρονολογείται από την Παλαιολιθική εποχή. Η περιήγηση στο σπήλαιο αποτελεί ένα μακρινό ταξίδι στο παρελθόν του ανθρώπου, όπου οι συμμετέχοντες ανακάλυψαν τις συνθήκες και τον τρόπο ζωής του. Σε πολλά σημεία του σπηλαίου υπάρχουν εστίες και ίχνη κατοικιών. 

20230215_122859.jpg

Επόμενος σταθμός ήταν η επίσκεψη στο Betliar Museum και το ταξίδι συνεχίστηκε ξανά σε μια άλλη εποχή. Το μουσείο είναι μια εξοχική κατοικία που χτίστηκε το πρώτο μισό του 15ου αιώνα. Ανήκε στην οικογένεια των ευγενών Bebek και στη συνέχεια στην οικογένεια Andrássy για αιώνες. Οι ιδιοκτήτες πήγαιναν εκεί κυρίως για να κυνηγήσουν και η ιστορία της οικογένειας τους μπλέκεται με την ιστορία εκείνης της περιόδου, ενώ από τη διακόσμηση και την αρχιτεκτονική γίνεται αντιληπτός ο τρόπος ζωής εκείνης της εποχής. Το πιο εντυπωσιακό δωμάτο είναι μια ιστορική βιβλιοθήκη γεμάτη με εκλεκτούς και πολύ παλιούς τόμους. Υπάρχουν πολυάριθμοι πίνακες ζωγραφικής, διακοσμητικά, αναμνηστικά από κυνήγι και ταξίδια στο εξωτερικό. Οι συμμετέχοντες έφυγαν με πολλές εικόνες και νέες γνώσεις για το σχολείο όπου τους περίμεναν σημαντικοί αθλητές και παγκόσμιοι πρωταθλητές.

20230215_121702.jpg

Αρχικά, στο σχολείο έγινε γνωριμία με το άθλημα net ball και μίλησαν παγκόσμιοι πρωταθλητές για τις εμπειρίες τους. Ακολούθησε η παρουσίαση του μπάτμικτον από μαθήτρια της εθνικής ομάδας της Σλοβακίας και τέλος έγινε παρουσίαση του karate από δύο πρωταθλήτριες της εθνικής ομάδας karate της Σλοβακίας. Ακολούθησε συζήτηση και στο τέλος έγινε αγώνας net ball ανάμεσα στους συμμετέχοντες με τη βοήθεια των πρωταθλητών στο γυμναστήριο του σχολείου.

 

Η 4η ημέρα της συνάντησης, Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου, ξεκίνησε με γιόγκα στο σχολείο και στη συνέχεια όλοι οι συμμετέχοντες πήγαν για cross country ski και για έλκηθρο που αποτελούν αγαπημένες δραστηριότητες των Σλοβάκων. Με τη σωστή καθοδήγηση των καθηγητών και των μαθητών της Σλοβακίας, οι δραστηριότητες αυτές αποτέλεσαν μια όμορφη ανάμνηση για κάθε συμμετέχοντα. Τα παιδιά είπαν χαρακτηριστικά «Το cross country ski ήταν πολύ ωραία εμπειρία και το μέρος ήταν μαγευτικό. Βουνοπλαγιές γεμάτες χιόνι και ψηλά δέντρα». 

Το σχολείο Stredná zdravotnícka παρακολουθούν αρκετά παιδιά από την ευρύτερη περιοχή, τα οποία διαμένουν σε εστία. Εκεί στη μαθητική τους εστία, υποδέχθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης όλους τους συμμετέχοντες για να τους παρουσιάσουν την τοπική τους κουζίνα, αλλά και για να τους δείξουν τις παραδοσιακές τους στολές, τους χορούς και τα τραγούδια τους. Κατόπιν, όλες οι ομάδες είχαν την ευκαιρία να μάθουν παραδοσιακούς χώρους της Σλοβακίας. Ακολούθησε επίδειξη και εκμάθηση παραδοσιακών χορών από κάθε ομάδα. Η ελληνική ομάδα έμαθε στα υπόλοιπα παιδιά χασαποσέρβικο, σούστα και ροδίτικο. Ακολούθησε αποχαιρετιστήριο πάρτι, όπου τα συναισθήματα ήταν ανάμεικτα, καθώς οι ημέρες είχαν περάσει και πλησίαζε η ώρα του αποχαιρετισμού. Μαθήτρια του 4ου ΓΕΛ είπε: «Σήμερα ανακάλυψα άλλο ένα κομμάτι του θησαυρού των άλλων χωρών: τη μουσική και τους χορούς τους!»

20230217_215514.jpg

Λίγο πριν την αποχώρηση από την εστία, οι ομάδες δημιούργησαν ένα βίντεο όπου κατέγραψαν τις εντυπώσεις τους από τη συνάντηση. Τα χαμόγελά τους και η ευτυχία τους στο βλέμμα αποτυπώθηκαν στο βίντεο.

Την Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου, τελευταία ημέρα της διακρατικής συνάντησης, όλοι οι συμμετέχοντες θαύμασαν τον περίφημο χρυσό θησαυρό του Κόσιτσε που είναι ανυπολόγιστης αξίας. Ο χρυσός θησαυρός Kosice είναι το μεγαλύτερο και το πλουσιότερο εύρημα χρυσών νομισμάτων στη Σλοβακία και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Ανακαλύφθηκε στις 24 Αυγούστου 1935 κατά τη διάρκεια των εργασιών ανακατασκευής στο κέντρο της πόλης. Με βάρος 11,5 κιλά, περιλαμβάνει 2920 χρυσά νομίσματα, τρία μετάλλια και μια αναγεννησιακή αλυσίδα μήκους 2,14 μέτρων.

20230217_101144.jpg

Στην συνέχεια οι συμμετέχοντες αποχαιρέτησαν την όμορφη πόλη Κόσιτσε από ψηλά, από το καμπαναριό του Καθεδρικού ναού. Από εκεί πάνω θαύμασαν όλη την πόλη, αλλά και την υπέροχη σκεπή του ναού που είναι περιτριγυρισμένος από υπέροχα μπαρόκ κτίρια. Το βράδυ στον ελεύθερο της χρόνο η ελληνική ομάδα, συνοδευόμενη από καθηγήτριες από τη Σλοβακία, παρακολούθησε στο εντυπωσιακό κτίριο της όπερας την πρεμιέρα του έργου «Ο μαγικός αυλός» του Μότσαρτ. Εντυπωσιάστηκαν από τα κουστούμια, τα σκηνικά και φυσικά τις μαγευτικές φωνές και τη μουσική.

20230217_201218.jpg

Η πιο συγκινητική στιγμή ήταν η στιγμή του αποχαιρετισμού. Αναμνηστικές φωτογραφίες αποθηκεύτηκαν στα κινητά, αγκαλιές άνοιξαν για όλους και λόγια αμοιβαίας εκτίμησης ακούστηκαν από όλα τα παιδιά. 

Οι στόχοι της συνάντησης επιτεύχθηκαν με απόλυτη επιτυχία. Η φιλοξενία των διοργανωτών ήταν απαράμιλλη και έκανε όλους τους συμμετέχοντες κατά κοινή ομολογία να νιώσουν σαν το σπίτι τους. Στην Σλοβακία, σε μια χώρα όπου το κρύο είναι πολύ, οι καρδιές όλων έμειναν ζεστές γιατί είχαν ο ένας τον άλλον, έναν άλλον όχι άγνωστο, έναν άλλον με διαφορετική γλώσσα, διαφορετική κουλτούρα, αλλά με ίδια συναισθήματα και όνειρα.

«Ιδιαίτερα ξεχωριστή υπήρξε η πρώτη μέρα που γνωρίσαμε τα παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα από τις άλλες χώρες και ανακαλύψαμε ποσά κοινά έχουμε μεταξύ μας παρά την διαφορετική μας προέλευση. Δημιουργήσαμε πολύ δυνατές φιλίες και κυρίως γνωρίσαμε την καθημερινότητα, την κουλτούρα και τον πολιτισμό ενός άλλου λαού! Ήταν πολύ στενάχωρη η στιγμή του αποχαιρετισμού, το σίγουρο όμως είναι πως δεν θα χαθούμε. Νιώθω ευγνωμοσύνη για όλα όσα έζησα.» είπε μαθήτρια του 4ου ΓΕΛ Ρόδου, στο ταξίδι της επιστροφής. Όλοι οι συμμετέχοντες έφυγαν από τη συνάντηση πλουσιότεροι σε συναισθήματα και γνώσεις. 

Μπορείτε να παρακολουθείτε την εξέλιξη του σχεδίου Erasmus+ στην επίσημη σελίδα του στο Facebook αναζητώντας: "Traditional Sports for Integration and Equality in Europe" .

Μπορείτε να δείτε και το σχετικό δελτίο τύπου στον τοπικό τύπο εδώ.