Έκθεση Αξιολόγησης της συμμετοχής του 4ου ΓΕ.Λ. Ρόδου στο πρόγραμμα Σχολεία Πρέσβεις του Ε.Κ. για το σχ. Έτος 2022-23(2022-23)

Άριστη βαθμολογία 100/100 απέσπασε το 4ου ΓΕ.Λ. Ρόδου στην εξωτερική αξιολόγηση των δράσεων του στα πλαίσια του προγράμματος «Σχολεία Πρέσβεις του Ε.Κ.», που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς...

Η αξιολόγηση των δράσεων και των δραστηριοτήτων που υποβλήθηκαν διαδικτυακά, από τα υποψήφια Σχολεία Πρέσβεις που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Σχολεία πρέσβεις του Ε.Κ.» πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Έρευνας, Ανάπτυξης και Διαπανεπιστημιακής Συνεργασία (ERDIC) του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Η αξιολόγηση, η οποία αφορούσε όλο το σχολείο και όχι μόνο τους υποψήφιους πρέσβεις αποτελούταν από συνολικά πέντε ενότητες. Τρεις από αυτές τις ενότητες βαθμολογήθηκαν και επικεντρώθηκαν στη συμμετοχή των σχολείων και στις σχετικές δράσεις. Επίσης, περιελάμβανε δύο ενότητες που δεν βαθμολογήθηκαν. δηλ. ένα πρώτο υποχρεωτικό μέρος που αφορούσε τον ορισμό των υποψηφίων πρέσβεων, την παρακολούθηση των σχετικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων/διαδικτυακών σεμιναρίων για τους νεοεισερχόμενους καθηγητές και μαθητές και τη μέγιστη χρήση των εκπαιδευτικών εργαλείων που προβλέπονται για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος, καθώς και ένα τελευταίο μέρος που περιλάμβανε την αξιολόγηση των EPAS κάθε σχολείου.  

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Λ. Φιλιππάκη και Α.Βροντάκη και την αμέριστη συμπαράσταση της διεύθυνσης του Σχολείου και του Συλλόγου Διδασκόντων.

Ακολουθεί αναλυτικά η αξιολόγηση που έλαβε το σχολείο.

Περιγραφή των δράσεων και των συναφών δραστηριοτήτων:

Ένα πολύ φιλόδοξο, προσανατολισμένο στην κοινωνία, επιτυχημένο έργο που αναφέρεται σε πολλά σύγχρονα θέματα που απασχολούν την  ΕΕ και το ΕΚ, το οποίο περιλαμβάνει πολλές καλά προετοιμασμένες και καλά οργανωμένες, δομημένες, έξυπνες δραστηριότητες και ένα ευρύ φάσμα σημαντικών παραγόντων δικτύωσης. Ειδικότερα:

Δράση για πολιτική προτεραιότητα

Πραγματοποιήθηκαν «έξυπνες» δραστηριότητες σχετικές με πληθώρα προτεραιοτήτων του ΕΚ.

Αναφορικά με την ισότητα, την καταπολέμηση των διακρίσεων, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι νεαροί υποψήφιοι πρέσβεις του ΕΚ άδραξαν την ευκαιρία να πάρουν συνέντευξη από τον ευρωβουλευτή Κυμπουρόπουλο σχετικά με τη λειτουργία του ΕΚ και το καθεστώς των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική κοινωνία, με αφορμή τη συμμετοχή του στο Συνέδριο με θέμα «Προς ένα δικαιωματικό μοντέλο αναπηρίας: Η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση στην υπηρεσία του πολίτη με αναπηρία και της οικογένειάς του» (που διοργανώθηκε από τον Δήμο Ρόδου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, την Εθνική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και τον συντονιστικό μηχανισμό για την παρακολούθηση εφαρμογής της Σύμβασης Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα ανθρώπων με Αναπηρίες).

Στο ρόλο των ραδιοτηλεοπτικών παραγωγών ενός τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού, πήραν επίσης, συνέντευξη από τον Α. Τερζίδη, Γενικό Γραμματέα των Γιατρών του Κόσμου, για θέματα μετανάστευσης και την πορεία δράσης της ΕΕ.

Όσον αφορά το σχέδιο ανάκαμψης και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο/Next Generation EU,οι υποψήφιοι μαθητές πρέσβεις του ΕΚ πήραν συνέντευξη από τον  Υφυπουργό Θ. Σκυλακάκη, παρουσία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γ. Χατζημάρκου, για το Ταμείο Ανάκαμψης, την κατάσταση της Ελλάδας και τις πρωτοβουλίες που λήφθησαν για την ανάκαμψή του, το σχέδιο προσέλκυσης νέων επενδυτών, το πρόγραμμα ανάκαμψης για το Νότιο Αιγαίο και τη Ρόδο, τη στάση των ευρωπαϊκών ομάδων απέναντι στην ελληνική οικονομία και τις εμπειρίες του στο ΕΚ.

Στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δημιουργήθηκε η εικονική επιχείρηση «Ecosol» για την παροχή συμβουλών σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση του ενεργειακού κόστους και δημιουργήθηκε ένα διαφημιστικό βίντεο.

Τέλος, στην επίσημη εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας, του 12ου Διεθνούς Μαθητικού Συνεδρίου της Ρόδου MRC 2022, οι υποψήφιοι πρέσβεις συμμετείχαν ως διπλωμάτες στην προσομοίωση των εργασιών τριών επιτροπών (δηλαδή των επιτροπών του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Διάσκεψης Κορυφής για τον Πλανήτη) και μίλησαν στα αγγλικά σχετικά με την ένταξη των προσφύγων στην επίσημη εκπαίδευση, την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στις διαδικασίες διακυβέρνησης και λήψης αποφάσεων, και την κλιματική αλλαγή, τον αντίκτυπό της στο περιβάλλον και τα απαιτούμενα μέτρα.

Δελτία Τύπου απεστάλησαν, σε τοπικές εφημερίδες.

 Δράσεις για εκστρατεία για τις αξίες της ΕΕ

Ξεκινώντας από την Ημέρα της Γυναίκας, στην εκστρατεία για την ισότητα των φύλων, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις αξίες της ΕΕ και την καταπολέμηση των διακρίσεων, οι υποψήφιοι μαθητές πρέσβεις του ΕΚ μαζί με τους υποψήφιους -καθηγητές  πρέσβεις, πρωταγωνίστησαν σε ένα σύντομο βίντεο ευαισθητοποίησης, το οποίο παρουσιάστηκε στο κοινό και διατέθηκε στο YouTube, εκφράζοντας το όραμά τους για έναν καλύτερο κόσμο 287 γυναικών.

Δημιούργησαν, επίσης, ένα ενημερωτικό φυλλάδιο για τα δικαιώματα των γυναικών, την αναγκαιότητα της ισότητας των φύλων και την απόρριψη των στερεοτύπων, καθώς και τις καθημερινές συμπεριφορές που πρέπει να γίνουν αποδεκτές ή να απορριφθούν, και το διένειμαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε όλους τους γονείς και τους μαθητές του σχολείου τους, αλλά και σε έντυπη μορφή στη Ρόδο, την Αθήνα και τη Ρώμη. Τόσο το βίντεο όσο και το φυλλάδιο δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με το «Σπίτι της Ευρώπης» στη Ρόδο και με τη Europe Direct Νοτίου Αιγαίου.

Επιπλέον, κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε συνέντευξη Τύπου του Δήμου για να μιλήσουν για τα οράματά τους και τις σχολικές τους δράσεις. Πήραν, επίσης, συνέντευξη από έναν άστεγο που επωφελήθηκε από το Σχέδιο Δράσης «Πράξεις Κοινωνικής Βιωσιμότητας στον δήμο Ρόδου», και στο ρόλο του ραδιοτηλεοπτικού παραγωγού σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, πήραν συνέντευξη από μια γυναίκα διερμηνέα του ΕΚ, που δραστηριοποιείται σε θέματα χειραφέτησης των γυναικών.

Μετά τα παραπάνω, επωφελήθηκαν της ευκαιρίας να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα Tipping Point in Education και ως εκ τούτου οργάνωσαν τηλεδιάσκεψη με θέμα «Έμφυλα στερεότυπα και επιλογή επαγγέλματος» με κεντρική ομιλήτρια την Πρόεδρο του οργανισμού «Make a Wish».

Τέλος, έλαβαν μέρος στην προσομοίωση Euroscuola του ΕΚ και μέσα από τον ρόλο των βουλευτών του ΕΚ συμμετείχαν στην ολομέλεια με θέμα «Μια Ευρώπη ευκαιριών ισότητας; Υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και της ισότητας των φύλων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», και συζήτησαν με την αντιπρόεδρο E. Regner.

Εκδόθηκε δελτίο τύπου για όλες τις παραπάνω δραστηριότητες σε τοπική εφημερίδα και το podcast της ραδιοφωνικής συνέντευξης αναρτήθηκε στη σελίδα του EPAS στο Facebook και στον επίσημο σχολικό ιστότοπο. Ένας τοπικός τηλεοπτικός σταθμός συνέβαλε επίσης στη διάδοση της δράσης.

Δράση για την Ημέρα της Ευρώπης

Για τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης, οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί πρέσβεις του ΕΚ θέλησαν να ενθαρρύνουν  τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των προγραμμάτων Erasmus+ και ενός σχολείου EPAS της Μάλτας να απεικονίσουν την πολυμορφία της ΕΕ. Έχοντας αυτό κατά νου, οργάνωσαν την καλλιτεχνική έκθεση φωτογραφιών και σχεδίων «Η Ευρώπη μου, η Ευρώπη σου, η Ευρώπη μας» στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης της Ρόδου, σε συνεργασία με την Europe Direct, το Νότιο Αιγαίο και τον φωτογράφο Μ. Τσιμέττα. Την εναρκτήρια ομιλία έδωσε ο εικαστικός καλλιτέχνης Μ. Κιούσης.

Πριν από την έκθεση, ο Α. Τερζίδης, Γενικός Γραμματέας των Γιατρών Του Κόσμου, κλήθηκε να δώσει την ανοιχτή ομιλία «Εμπειρίες του Ανθρώπινου Πόνου», που συνδιοργανώθηκε από το «Σπίτι της Ευρώπης» στη Ρόδο και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ιατρική Καταστροφών - Παγκόσμια Υγεία», της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, στην οποία προβλήθηκαν αξίες όπως η αλληλεγγύη, ο σεβασμός, η ισότητα και το κράτος δικαίου μέσω της ανταλλαγής εμπειριών από αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας.

Τέλος, έγινε παρουσίαση από τον Επικεφαλής της Europe Direct, Νοτίου Αιγαίου, σχετικά με τις αξίες και τους στόχους της ΕΕ.

Σημείο πληροφόρησης της ΕΕ

Το σημείο Info EU δημιουργήθηκε με δυο μορφές, φυσική και ψηφιακή. Ψηφιακά, δημιουργήθηκαν και συντηρήθηκαν τρία σημεία πληροφόρησης· ένα στη σελίδα του σχολείου EPAS στο Facebook, ένα στον λογαριασμό Instagram του σχολείου EPAS και ένα στην επίσημη ιστοσελίδα του σχολείου. Και οι τρεις ήταν οργανωμένες με σαφήνεια ώστε να βοηθήσουν τους επισκέπτες να πλοηγηθούν εύκολα και ευχάριστα σε αυτές, και ενημερώθηκαν πλήρως με αναφορές για όλες τις σχολικές δράσεις και με σχετικές φωτογραφίες και συνδέσμους. Όπως αναμενόταν, ο αριθμός των επισκεπτών ήταν υψηλός και τα σχόλια ήταν θετικά. Το φυσικό Info Point, που δημιουργήθηκε σε κεντρική τοποθεσία σχολείου, περιλάμβανε μια δανειστική βιβλιοθήκη με πολλά έντυπα πληροφοριακά υλικά για την ΕΕ, ένας πίνακας  με 288 επικαιροποιημένες ανακοινώσεις για θέματα της ΕΕ και για θέματα που οι μαθητές ασχολήθηκαν (όπως οι σπουδές στην Ευρώπη) και ένα πανό με το λογότυπο του σχολείου EPAS και τρεις κωδικούς QR, ένας που οδηγείστον επίσημο ιστότοπο του ΕΚ και οι άλλοι δύο στις σχολικές σελίδες του Facebook και του Instagram EPAS. Ως αποτέλεσμα, χρησιμοποιήθηκε από όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, καθώς και από τους γονείς και τους επισκέπτες.

Συμμετοχή στην πλατφόρμα together.eu

Μετά την εξοικείωσή τους με την πλατφόρμα, οι υποψήφιοι πρέσβεις ανέβασαν τη δράση «Απειλείται η δημοκρατία στην Ευρώπη; Ειρήνη και δημοκρατία στην Ευρώπη μετά τον πόλεμο...», μια εκδήλωση συνεργασίας τους με το Γενικό Λυύκειο Κρεμαστής και με το Γυμνάσιο  με Λυκειακές Τάξεις Γενναδίου, με τη συνεργασία του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και άλλων. Επίσης, ανέβασαν πρόσκληση στην εκδήλωσή τους «Μια κοινωνία ανοιχτή σε όλους», με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανάγκη να καταστούν οι πόλεις βιώσιμες για τα άτομα με αναπηρία. Η ενεργοποίησή τους είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των συμμετεχόντων στις δράσεις τους. Στο μέλλον, επιθυμούν να αναδείξουν τη δημοκρατία, την αξία της γνώμης και της ψήφου κάθε πολίτη, καθώς και τον ρόλο και τη σημασία του ΕΚ και των βουλευτών του ΕΚ.

Βέλτιστες πρακτικές:

  • Συνεντεύξεις από:
    • Γενικό Γραμματέα των «Γιατρών Του Κόσμου», σχετικά με θέματα μετανάστευσης και την πορεία δράσης της ΕΕ.
    • Τον Υφυπουργό Οικονομικών για το Ταμείο Ανάκαμψης και τις πρωτοβουλίες που λήφθησαν για την ανάκαμψη της Ελλάδας, τους τομείς που η Ελλάδα βρίσκεται πίσω και τα βήματα για την ανάκαμψη, το σχέδιο προσέλκυσης νέων επενδυτών, το πρόγραμμα ανάκαμψης του Νοτίου Αιγαίου και της Ρόδου, τη στάση των ευρωπαϊκών ομάδων απέναντι στην ελληνική οικονομία.
    • Άστεγο επωφελούμενο από το Σχέδιο Δράσης «Πράξεις Κοινωνικής Βιωσιμότητας στον Δήμο Ρόδου».
  • Παιχνίδι ρόλων:
    • Στο ρόλο των διπλωματών, ενεργός συμμετοχή στην αγγλική γλώσσα στην επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ένταξη των προσφύγων στην επίσημη εκπαίδευση, στην επιτροπή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στις διαδικασίες διακυβέρνησης και λήψης αποφάσεων, και στην επιτροπή της διάσκεψης κορυφής του πλανήτη για την κλιματική αλλαγή, τον αντίκτυπό της στο περιβάλλον και τα απαιτούμενα μέτρα (Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας, 12ο Διεθνές Φοιτητικό Συνέδριο Ρόδος MRC 2022, υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ)
    • Στο ρόλο των ραδιοτηλεοπτικών φορέων, συνέντευξη από γυναίκα διερμηνέα του ΕΚ που δραστηριοποιείται σε θέματα χειραφέτησης των γυναικών.
  • Διοργάνωση τηλεδιάσκεψης με θέμα «Έμφυλα στερεότυπα και επιλογή επαγγέλματος» με κεντρική ομιλήτρια την Πρόεδρο του οργανισμού «Make a Wish».
  • Δημιουργία ενός σύντομου βίντεο που εκφράζει τα οράματα των μαθητών για έναν καλύτερο κόσμο για τις γυναίκες· βίντεο που προβάλλεται στο κοινό και διατίθεται στο YouTube.
  • Δημιουργία φυλλαδίου ευαισθητοποίησης σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών, την ανάγκη για ισότητα των φύλων και την απόρριψη στερεοτύπων, καθώς και καθημερινές συμπεριφορές προς αποδοχή ή απόρριψη· φυλλάδιο που διανέμεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε γονείς και μαθητές σχολείων και σε έντυπη μορφή στη Ρόδο, την Αθήνα και τη Ρώμη